При печене калориите на захарите намаляват




печени сладки

Печенето изгаря калориите на захарта, установи емпирично проучване.

Канадски учени установиха, че калориите на захарта намаляват по време на печенето.

Когато за сладкарското изделие е използвана обикновена захар, калориите в нея след печене намаляват с 12%. Когато захарта е инветирана (смес от фруктоза и глюкоза), те са по-малко с цели 36%.

Учените от университета на Британска Колумбия са направили два вида сладко тесто, опекли са го, лиофилизирали са го, стрили са го на прах и са го обработили с ензими, имитиращи човешко храносмилане. След това са сравнили съдържанието на захар преди и след печенето.

Захарите са много реактивни при загряване. Продуктите на тези реакции може да не са усвояеми и затова калориите също да не са усвояеми, обясни откритието проф. Дейвид Китс в интервю за канадската телевизия CBC, цитиран от агенция БТА.

Резултатите от експеримента са публикувани в специализираното издание Journal of Nutrition & Food Sciences.

Световната здравна организация препоръчва добавената захар да не надхвърля 10 процента от дневните калории.

Снимка на печени тестени сладки: Марко Верх