Прясно мляко не предпазва костите

Пиенето на прясно мляко не намалява риска от фрактури на костите, показва ново изследване. Защо е така?

Шведското проучване, цитирано от агенциите Би Би Си и БГНЕС показва, че жените, които пият над три чаши прясно мляко дневно, са изложени на по-голяма опасност от счупване на кости, отколкото дамите, които пият по-малко.

Учените предупреждават, че изследването им показва само тенденция и не трябва да се възприема като доказателство, че високата консумация на мляко води до фрактури. Фактори като алкохол и тегло вероятно също играят роля, отбелязват те.

От години млякото е препоръчвано като значителен източник на калций, но изследвания за това дали то води до по-здрави кости и по-малко фрактури дадоха противоречиви резултати.

Шведски учени изследвали хранителните навици на 61 400 жени между 1987 и 1990 г. и 45 300 мъже през 1997 г. и проследили здравето им в следващите години. Участниците били помолени да попълнят въпросници за това колко често консумират храни като прясно и кисело мляко и сирене в продължение на една година.

След това учените проследили колко от участниците са получили фрактури и колко са починали в следващите години. В 20-годишния период, в който били проследени жените, пиещите повече от три чаши мляко дневно, 680 милилитра, били изложени на по-голяма опасност от фрактури от тези, които консумирали по-малко. Групата, наблягаща на млякото, била също така по-застрашена от смърт.

Жените, които пиеха три или повече чаши дневно, бяха изложени на два пъти по-голям риск от смърт в края на изследването от тези, които пиеха по-малко от една чаша дневно. И тези, които пиеха много мляко, бяха изложени на 50% по-голям риск от фрактура на бедрената кост, заяви ръководителят на изследването проф. Карл Микаелсон от университета Упсала.

Мъжете били наблюдавали средно 11 години след първоначалното изследване и резултатите показали подобна, но не толкова отчетлива тенденция.

Когато били взети предвид ферментирали млечни продукти като киселото мляко, се наблюдавала обратната тенденция – консумиращите повече хора намалявали риска от фрактури. Според проф. Микаелсон причината може да е наличието на захари в млякото, за които беше доказано, че ускоряват остаряването.

Нашето изследване поставя под въпрос валидността на препоръките за консумиране на големи количества мляко за предотвратяване на фрактури, допълва Микаелсон.

Снимка: Axel Naud

Zdraven.bg поздравява всички читатели със специална селекция с песни за мляко: