Пълномаслено сирене носи здраве и дълголетие

сирене

Яжте високомаслени сирена за здраве и дълголетие, съветват експерти.

Любителите на високомаслените сирена като английското Чедър или френското синьо сирене със сигурност ще се зарадват да научат, че може да им осигурят здраве и дълголетие.

Специалисти от университета на Копенхаген са установили, че изобилстващите от мазнини сирена са полезни за здравето, тъй като повишават нивата на добрия холестерол.

Добър холестерол е наречен липопротеинът с висока плътност (HDL), който има свойството да подпомага отстраняването на плаките на лошия холестерол (LDL – липопротеин с ниска плътност) от артериите. По този начин понижава риска от развитие на сърдечносъдови и метаболитни проблеми, съобщава агенция БТА.

Експертите приписват благоприятния ефект на високомаслените сирена на съдържащите се в тях естествени мастноразтворими витамини А и К2, които се свързват с редица ползи за здравето. Витамин К2 например се свързва с калция и укрепва костите. Витамин А е признат антиоксидант.

Специалистите обаче напомнят на любителите на високомаслени сирена да не прекаляват с тях, тъй като въпросните продукти са и висококалорични и рискът да им се лепнат на талията остава. Както се знае, прекаляването с нещо, дори полезно, не носи добро.

Пълномаслено сирене се класифицира такова, при което маслеността в сухото вещество е 46 – 50%.

Бялото саламурено сирене е масленост около 40 – 50% в сухото вещество. Гръцкото сирене Фета е с по-високо съдържание на масленост. Испанското сирене Манчего е с маслеността в сухото вещество 45%.

Сирене с масленост в сухото вещество, средно в %:
сирене Маскарпоне


Маскарпоне (италианско, краве): 75%
Пети гре севарин (френско, краве): 72%
Бофор (френско, краве): 68%
Сен Жулиен (френско, краве): 55%
Стилтън (английско, краве): 55%
Моцарела (италианско, биволско, краве): 52%
Рагузано (италианско, краве): 52%
Рокфор (френско, овче): 52%
Тет де Моан (швейцарско, краве): 51%
Бльо д’Овер (френско, краве): 50%
Вьо Пане (френско, краве): 50%
Гауда Ландана (холандско, краве): 50%
Манчего Сан Мигел (испанско, овче): 50%
Мюнстер (френско, краве): 50%
Осау Ирати (френско, овче): 50%
Пти Баск (френско, овче): 50%
Риблер (френско, козе): 50%
Роле (френско, краве): 50%
Руи (френско, краве): 50%
Фол Епи (френско, краве): 50%
Фурм д’Амбер (синьо френско, краве): 50%
Чедър (английско, краве): 50%
Гауда Ландана (холандско, козе): 48%
Абонданс (френско, краве): 48%
Апенцелер (швейцарско, краве): 48%
Брезен Фюме (френско, краве): 48%
Гауда (холандско, краве): 48%
сирене Горгонзола
Горгонзола (италианско, краве): 48%
Естейт (холандско, краве): 48%
Корсу Векиу (френско, овче): 48%
Раклет (френско, краве): 48%
Таледжо (италианско, краве): 48%

Снимки: Flickr, Pixabay