Пъпеш срещу стрес и умора

пъпеш

Богатият на антиоксиданти сок от пъпеш може да облекчи стреса и умората.

Френски фармацевти откриха уникални свойства на пъпеша – консумирането му намалява стреса и умората.

Ежедневната консумация на екстракт от пъпеш, богат на антиоксидантния ензим супероксид дисмутаза (СОД), може да облекчи стреса и умората, сочат резултатите от френско проучване.

Ензимът супероксид дисмутаза е една от най-важните линии на ензимната антиоксидантна система. СОД-ите са група металоензими, които катализират дисмутацията на два супероксидни радикала до кислород и водороден прекис, които спомагат за снижаване на възпалителните процеси.

За клиничното проучване е използван разпространения в търговската мрежа екстракт Extramel, произведен от френската фармацефтична компания Bionov и дистрибутиран в международен мащаб от компанията Seppic. Изследователи от двете фирми, в сътрудничество с учени от университета Анри Поанкаре в Нанси и Isoclin, клинична изследователска организация, публикуват резултатите си ви зданието Nutrition Journal на 15 септември 2009 г.

Екстрактът от пъпеш е богат източник на антиоксидантния ензим супероксид дисмутаза (СОД). Наречен “ензимът на живота”, когато е открит през 1968 г., той е първият антиоксидант, мобилизиран на клетъчно ниво за отбрана. Смята се, че е по-мощен от витамините, тъй като активира производството на свой собствен антиоксидант, включително каталаза и глутатион пероксидаза.

Няколко проучвания показват, че съществува връзка между психологическия стрес и вътреклетъчния окислителен стрес, обясни водещият автор Мари-Ан Милези от Seppic. Искахме да проверим дали увеличаването на способността на организма да се справя с окислителните видове може да помогне на човек да устои на стреса. 35-те участници в нашето проучване, които са получили капсули, съдържащи супероксид дисмутаза, са показали подобрение в някои признаци и симптоми на възприемане на стрес и умора, добави тя.

Милези и нейните колеги използвали 70 здрави доброволци на възраст между 30 и 55 години, които съобщават за ежедневен стрес и умора. Доброволците са разпределени на случаен принцип на две групи, едните получат екстракта от пъпеш (10 мг от добавката Extramel, съответстващ на 140 IU СОД в една капсула), а другите – плацебо, в продължение на четири седмици.

В края на проучването били наблюдавани значителни подобрения в болката (с 30%), раздразнителността (с 22%), проблемите със съня (с 38%) и умората (с 26%) в групата, получаващ екстракта от пъпеш в сравнение с плацебо групата. Също така се отчела тенденция към подобрение на настроението и концентрацията, заявиха изследователите.

Снимка на пъпеш: Юджел Телиджи