Пърженото червено месо повишава риска от рак на простатата

Честата консумация на пържено червено месо повишава риска от рак на простата, предупреждават учени от Медицинското училище Кек към университета на Южна Калифорния, САЩ.

Изследователите са анализирали историята на болестта на почти 2000 мъже. Учените са достигнали до заключението, че стековете и пържолите в големи количества са вредни и даже опасни за мъжкото здраве.

Установихме, че при мъжете, които изяждат седмично над една порция и половина червено месо, приготвено бързо на силен огън, с 30% се увеличава риска от развитието на рак на простатата”, заяви ръководителят на изследването Мариана Стърн. “Седмичната консумация на две и половина порции такова месо повишава този риск с 40%“, добави тя, цитирана от агенция БГНЕС.

Учените и по-рано са посочвали негативните странични ефекти от излишното пристрастяване към пърженото месо, но никога не са подкрепяли своите твърдения с убедителни доводи. Експертите от Медицинското училище Кек смятат, че са успели: заплаха за здравето представлява не самото червено месо, а начинът на неговото приготвяне – при обработката му на висока температура то отделя канцерогенни химични вещества, които спомагат за развитието на рака.

Снимка: sxc.hu