Разкриха генетиката на българите

Публикувано на 08. Sep, 2011 от в Любопитно

българки

Специалисти разкриха генетиката на българите.

Екип от български и италиански учени разкриха генетиката на българите и разбиха популярните от век твърдения, че българите са от тюркски произход.

Резултатите от мащабно проучване на антропо-генетичната идентичност на българския народ сочат, че българите са „особен вид славяни”, като най-близки по тези показатели са гърците и северните италианци. Освен това българският народ нямал нищо общо с турското население.

Изследването обхванало 855 българи и българо-мохамедани, като техни проби са били сравнени с тези на други популации.

“Особен” тип означава, че сме между славяни и средиземноморци, обясни в ефира на Дарик Радио акад. Ангел Гълъбов, директор на Института по микробиология към БАН: „Отдалечени сме от тюркските страни с тюркско население в света, хората, които са не само от жълтата раса, но и други тюркски страни с тюркско население“.

Проучването е публикувано в американски научни списания, пише dariknews.bg.

Снимка: zdraven.bg


Етикети: , , , , , , , ,

Този сайт използва „бисквитки“ от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за ползването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на „бисквитки“.