Репички за здраве, отслабване и прочистване на организма

репички

Свежите репички редовно присъстват на пролетната ни трапеза. Какви са здравните ползи на този зеленчук?

За разлика от братовчеда си – ряпата, репичките имат по-малко пикантност и лютивина. Това обаче не е единствената причина да са толкова популярни, особено през пролетта. Факт е, че този кореноплоден зеленчук е истинска суперхрана, която при това е достъпна.

Репичките съдържат витамин А, витамин В1, витамин В2, витамин В3 (или витамин РР, ниацин), витамин B5, витамин B6, витамин B9 и витамин С. Богати са на минерални соли на желязо, фосфор, калий, калций, цинк и манган. В състава им се включват ензими, етерични масла, целулоза и пектин, както и фибри, което до голяма степен помага при отслабване. Само 250 грама плодове осигуряват на тялото нужната дневна доза аскорбинова киселина.

В същото време енергийната им стойност е само 15-20 ккал на 100 грама продукт. 95% от съдържанието на репичките е вода. Поради това може безопасно да се добавя към диетичните ястия.

Високото съдържание на етерично масло в репичките усилва секрецията на храносмилателните жлези и подобрява функцията на храносмилателната система, а освен това е и с изразени бактерицидни свойства. Те стимулират дейността на черния дроб и бъбреците.

Репичките са изключително подходящи за хора, страдащи от диабет.

Сокът от репички е богат източник на витамин С, който се превръща в добра алтернатива в борбата с пролетната умора. Той оказва освежаващ и тонизиращ ефект, но действа благотворно и при жлъчни и бъбречни заболявания.

Учени от Университета в Охай, САЩ, са установявили също, че съдържащият се в репичките антоцианин, което им придава червения цвят, има способността да забави растежа на раковите клетки при рака на дебелото черво.

Синапените масла в състава на този зеленчук имат много прекрасни свойства – жлъчегонно и антимикробно, а тяхната ефективност е установена при потискане на растежа на злокачествени тумори и отстраняване на радиоактивни вещества от тялото.

Трябва обаче да се помни, че в големи количества те имат дразнещ ефект върху лигавиците.

Въпреки че сме свикнали да ядем само корени от репички, зелените връхчета също могат да се използват в свежи салати. Те са много питателни и полезни, но трябва да се попарят преди ядене, тъй като са покрити с малки твърди власинки, съветва агенция БГНЕС.

Снимка на репички: _alicja_ / /Pixabay