Ретрограден Меркурий през 2017 година


Кога Меркурий е ретрограден и какво до правим тогава?

Ретрограден Меркурий се случва 3-4 пъти в годината. Това е, когато планетата Меркурий се движи между Слънцето и Земята.

С концентрация си на желязо, планетата Меркурий има магнитно влияние върху поведението на хората и в ретроградния й период се случват някои странни неща.

В астрологията планетата Меркурий се свързва с творчеството и умствени способности. Меркурий е управляваща планета на подвижните знаци Близнаци и Дева.

Когато една планета е ретроградна, в астрологически смисъл се счита, че е в състояние на покой или спи. Ето защо, докато Меркурий дреме, дейностите, които той урежда, не функционират добре, както ако планетата е активна, за да ги контролира. Затова в ретроградни периоди се очаква да настъпят хаос и неуредици.

Меркурий управлява всички видове комуникация и координация, включително слушане, говорене пред хора или по телефон, учене, четене, редактиране, проучване, договаряне, продажба и изкупуване, всички видове медии. Всички официални договори и споразумения, както и важни документи, като например книги ръкописи или курсови работи, договори, нотариални актове, договори, договори за наем, завещания и т.н. също са под влиянието на Меркурий.

В сферата на влияние на Меркурий са също всички видове кодове, включително компютърни програми, както и транспорт, спедиция, поща и пътувания. Когато тази планета е ретроградна, се очакват проблеми в тези области неизправност или извън контрол.

В човешкото тяло Меркурий управлява нервната система, слънчевия сплит, червата, ръцете, устата, езика, зрението, ушите, нервност, ишиас, влияе върху психични разстройства, диария, язви, брадавици, бенки.

Меркурий управлява професии като писатели, пътешественици, анализатори, инженери, математици, илюзионисти, продавачи, астролози и всички видове консултанти, артисти, художници, скулптури.

Макар фактическият период на ретроградния Меркурий да продължава около три седмици, целият цикъл на влияние трае около два месеца. Ретроградният Меркурий най-общо възпрепятства информацията и причинява обърканост и статичност, липса на развитие. Когато Меркурий е ретрограден, мислете за него като знак, че посоката на вятъра се променя.

Четири пъти ретрограден Меркурий срещаме през 2016 година:

5 – 25 януари като започва във Водолей и приключва в Козирог
28 април – 22 май в Телец
30 август – 21 септември в Дева
19 декември 2016 г. – 8 януари 2017 г. като започва в Козирог и завършва в Стрелец

И трите знака – Телец, Дева и Козирог – са земни, Водолей е въздушен, а Стрелец – огнен. Ретроградният Меркурий в земните знаци носи промяна във физичен аспект – оказва пряко влияние върху здравето, финансовото положение и професионалната среда по време на тези периоди.

Ако ретроградният Меркурий е в знак, който съвпада с вашата зодия, знайте, че проблемите за вас са по-големи, отколкото при останалите хора.

Когато Меркурий е ретрогарден не бива да се правят никакви важни неща. Нищо няма да бъде успешно в такъв период, а ще бъде трудоемко или дори невъзможно за изпълнение. В ретрограден период е трудно да се получат решения от другите. Дори да е направено решение, то ще подлежи на промяна или ще се осъществи след изтичане на ретроградния период.

Тези фази също се считат за неподходящ момент за стартиране на нови начинания, дори ако те не са свързани със сферата на комуникациите. При ретрограден Меркурий не бива да се сключват договори и споразумения, дори да са прости устни уговорки, защото никой не може да предскаже накъде точно ще се завъртят нещата.

При ретрограден Меркурий не се препоръчват никакви планирани хирургични операции, особено пластични, защото може да се стигне до повторна операция и ревизия. Това не важи за внизапни, животоспасяващи операции.

В дните с ретрограден Меркурий не трябва да се предприема нищо важно, свързано с комуникациите, като напр. да се стартира ново издание или сайт, да се започва рекламна кампания, да се издава литературен или научен труд.

Ако започнете нова работа в пероид на ретрограден Меркурий, то няма да е на позицията, за която сте си мислели, когато сте я приели. Ако сте мениджър, ще имате проблем с избора на подходящия кандидат за съответната работа, така че, ако можете, в този период не наемайте никого. Ако си купите къща пък, могат да се появят по-късно проблеми, които са били напълно неочаквани.

Тъй като Меркурий управлява пощата и пренасянето на информация, бъдет еособено внимателни при изпращане на важни документи. Ако изпращате факсове, не забравяйте да се обадите на хората в другия край, за да знаят за вашите документи, които чакат за тях. В противен случай, те може никога да не ги видят. Ако работите в офис и има за принтиране или фотокопиране важен документ, не забравяйте да извлечете оригинала и да не го забравите там. Бъдете внимателни, когато изпащате имейл до кого го пращате.

При обслужване на клиент могат да възникнат недоразумения в изобилие – независимо дали обслужване негов цял проект или просто предвижвате негова пратка ил му продавате нещо.

При работа с компютър имайте предвид да правите бекъп на файлове и документи, защото в период на ретрограден Меркурий компютърните системи често се сриват или развалят. Ако трябва да инсталирате нов софтуер, изчакайте да отмине ретроградният Меркурий.

Меркурий управлява също и търговията, а когато е ретрограден променя правилата. Затова в този период не купувайте, нито продавайте нищо, че ще се объркат нещата. Напр. ако поръчате нещо, може да се окаже изведнъж изчерпано. Ако пък закупите нещо скъпо, като в автомобил, техника или бижута, по-късно може да съжалявате за покупката си. Ако купувате или продавате къща, се очакват да възникнат проблеми, грешки, забавяния и неуспехи. Единствената успешна покупка на нещо ново и скъпо по време на ретрограден Меркурий е тази, ако връщате за подмяна нещо старо.

Ако пътувате по време на ретрограден Меркурий и шофирате на дълго растояние, уверете се, че картата на GPS-а е актуална и че въобще той работи. По принцип напревете и преглед на автомобила си. Ако пътувате с масов транспорт, имайте предвид че са възможни закъснения извън разписанията. Пригответе си книга за четене, защото може много дълго да чакате. Обръщайте внимание дали багажът ви е правилно маркиран, за да не се изгуби или напр. изпрати на друг полет. Ако пък предприемете бизнес пътуване, то ще бъде успешно, само ако се срещате с бивш клиент или стар партньор, с когото възобновявате отношения. Ако пътуването е за удоволствие и за никъде не бързате, може да бъде идеално, особено ако посетите място, на което отдавна не сте били, защото се връщате на място, което ви е било приятно, напр. в детството.

В дните с ретрограден Меркурий често се забравят или губят неща, затова бъдете бдителни.

В романтичен аспект, при ретрограден Меркурий двойките са склонни да си създават недоразумения, които от своя страна може да предизвикат грешки от ефекта на доминото. Опитайте се да не бързате с изводите и да се стремите към повече яснота, когато приказвате.

Когато Меркурий е ретрограден в земен знак, това е почти през всеки такъв период през 2016 г., трябва да намираме практични решения на проблемите. Парите често играят важна роля – както за създаването на проблема, така и за неговото решаване.

Когато Меркурий е ретрограден във въздушен знак – като Водолей в началото на 2016 г., трябва да се проведат много разговори или дискусии за разрешаването на проблемите. Ще има нужда да се говори с много хора и да се анализират отговорите им. Въздушните знаци са много аналитични и модерни, затова може да чуете решение, което да ви звучи толкова новаторско, че дори да не знаете, че е възможно. Използвайте отговора, който е най-добър за вас и се уверет ,че действате обективно, а не емоционално.

Когато Меркурий е ретрограден в огнен знак – като Стрелец в началото на 2017 г., трябва да прилагаме напълно нови и иновативни решения на проблема, който се появява. Огнените знаци се характеризират със смелост и новаторство, така че не се притеснявайте да приложите необичайно решение. Огнените знаци също обмислят нещата в по-широк аспект, затова също трябва да мислите така, когато разрешавате проблемите.

Снимка: NASA Goddard Space Flight Center

Zdraven.bg поздравява всички с две песни за Меркурий със заглавие Mercury – на английските рок групи Lowgold и Bloc Party: