Ретрограден Меркурий през 2021 година

Меркурий

Какво да правим, когато Меркурий стане ретрограден? От кого да се пазим? В какво да внимаваме? Ето изчерпателно ръководство с полезни съвети как да се справим с това.

Ретрограден Меркурий се случва 3-4 пъти в календарната година. Това е, когато планетата Меркурий се движи по своята орбита между Слънцето и Земята. През 2021 г. Меркурий е ретрограден три пъти или общо 70 дни от годината.

С концентрация си на желязо, планетата Меркурий има магнитно влияние върху поведението на хората и в ретроградния й период се случват някои странни неща.

В астрологията планетата Меркурий се свързва с творчеството и умствени способности. Меркурий е управляваща планета на подвижните знаци Близнаци и Дева.

Когато една планета е ретроградна, в астрологически смисъл се счита, че е в състояние на покой или спи. Ето защо, докато Меркурий дреме, дейностите, които той урежда, не функционират добре, както ако планетата е активна, за да ги контролира. Затова в ретроградни периоди се очаква да настъпят хаос и неуредици.

Меркурий управлява всички видове комуникации и координации, включително слушане, говорене пред хора или по телефон, учене, четене, редактиране, проучване, договаряне, продажба и изкупуване, всички видове медии. Всички официални договори и споразумения, както и други важни документи, като например книги, ръкописи, дневници, дипловни или курсови работи, отчети, нотариални актове, брачни договори, договори за наем, завещания и други договори между физически или юридически лиза също са под влиянието на Меркурий.

В сферата на влияние на Меркурий попадат също всички видове кодове, включително компютърни програми, както и транспорт, спедиция, поща и пътувания. Когато тази планета е ретроградна, се очакват проблеми в тези области като неизправност или нещага стават извън контрол.

В човешкото тяло Меркурий управлява нервната система, слънчевия сплит, червата, ръцете, устата, езика, зрението, ушите, влияе върху психични разстройства, нервност, ишиас, диария, язви, брадавици, бенки.

Меркурий управлява професии като писатели, пътешественици, анализатори, инженери, математици, илюзионисти, продавачи, астролози, всички видове консултанти, артисти, художници, скулптури.

Макар фактическият период на ретроградния Меркурий да продължава около три седмици, целият цикъл на влияние трае около два месеца, тъй като ефект оказва и тъй наречената му сянка. Ретроградният Меркурий най-общо възпрепятства информацията и причинява обърканост и статичност, липса на развитие. Когато Меркурий е ретрограден, мислете за него като знак, че посоката на вятъра се променя, но не в желаната посока.

Кога Меркурий е ретрограден през 2021 г.?

Три пъти наблюдаваме ретрограден Меркурий през 2021 година:

30 януари – 21 февруари като започва в 5:52 ч. на 30 януари и приключва в 2:52 ч. на 21 февруари, като през целия период е ретрограден във Водолей или общо 23 дни с ретрограден Меркурий. Сянката на ретроградния Меркурий влияе от 15 януари до 13 март.
30 май – 23 юни като започва в 1:34 ч. на 30 май и приключва в 1:00 ч. на 23 юни, като през целия период е ретрограден в Близнаци или общо 25 дни с ретрограден Меркурий. Сянката на ретроградния Меркурий влияе от 15 май до 7 юли.
27 септември – 18 октомври като започва в 8:10 ч. на 27 септември и приключва в 18:17 ч. на 18 октомври, като през целия период е ретрограден във Везни или общо 22 дни с ретрограден Меркурий. Сянката на ретроградния Меркурий влияе от 6 септември до 3 ноември.

И трите знака – Близнаци, Везни и Водолей са въздушни.

Ако ретроградният Меркурий е в знак, който съвпада с вашата зодия, знайте, че проблемите за вас са по-големи, отколкото при останалите представители на другите зодиакални знаци.

Когато Меркурий е ретрограден, не бива да се правят никакви важни неща. Нищо няма да бъде особено успешно в такъв период, а ще бъде трудоемко или дори невъзможно за изпълнение. В ретрограден период е трудно да се получат решения на лични проблеми с помощ от другите хора. Дори да е направено решение, то ще подлежи на промяна или ще се осъществи чак след изтичане на ретроградния период.

Тези фази също се считат за неподходящ момент за стартиране на нови начинания, дори ако те не са свързани със сферата на комуникациите. При ретрограден Меркурий не бива да се сключват договори и споразумения, дори да са прости устни уговорки, защото никой не може да предскаже накъде точно ще се завъртят нещата.

При ретрограден Меркурий не се препоръчват никакви планирани хирургични операции, особено пластични, защото може да се стигне до повторна операция. Това не важи за спешни, животоспасяващи операции.

В дните с ретрограден Меркурий не трябва да се предприема нищо важно, свързано с комуникациите, като напр. да се стартира ново издание или сайт, да се започва рекламна кампания, да се издава литературен или научен труд.

Ако започнете нова работа в пероид на ретрограден Меркурий, то няма да е на позицията, за която сте си мислели, когато сте я приели. Ако сте мениджър, ще имате проблем с избора на подходящия кандидат за съответната работа, така че, ако можете, в този период не наемайте никого. Ако си купите къща пък, могат да се появят по-късно проблеми, които са били напълно неочаквани.

Тъй като Меркурий управлява пощата и пренасянето на информация, бъдете особено внимателни при изпращане на важни документи. Ако изпращате факс или мейл, не забравяйте да се обадите на получателя, за да знаят за вашите документи, които да очакват от вас и да ви потвърдят получаването им. В противен случай те може никога да не ги видят. Ако работите в офис и има за принтиране или фотокопиране важен документ, не забравяйте да си приберете оригинала и да не го забравите там. Бъдете внимателни, когато изпащате имейл до кого точно го пращате.

При обслужване на клиент могат да възникнат недоразумения в изобилие – независимо дали обслужване негов цял проект или просто предвижвате негова пратка ил му продавате нещо.

При работа с компютър имайте предвид да правите бекъп на файлове и документи, защото в период на ретрограден Меркурий компютърните системи често се сриват или развалят. Ако трябва да инсталирате нов софтуер, изчакайте да отмине ретроградният Меркурий.

Меркурий управлява също и търговията, а когато е ретрограден, променя правилата и условията. Затова в този период не купувайте, нито продавайте еищо, че ще се объркат нещата. Напр. ако поръчате някаква стока, може да се окаже изведнъж изчерпана, но след направената онлайн поръчка. Ако пък закупите нещо скъпо, като в автомобил, смарт техника или бижута, по-късно може да съжалявате за покупката си. Ако купувате или продавате къща, се очакват да възникнат проблеми, грешки, забавяния и неуспехи. Единствената успешна покупка на нещо ново и скъпо по време на ретрограден Меркурий е тази, при която връщате за подмяна нещо старо – напр. нов модел автомобил или смартфон, за който само доплащате, връщайки стария.

Ако пътувате по време на ретрограден Меркурий и шофирате на дълго растояние, уверете се, че картата на GPS-а е актуална и че въобще той работи. По принцип напревете и преглед на автомобила си. Ако пътувате с масов транспорт, имайте предвид, че са възможни закъснения извън разписанията. Пригответе си книга за четене, защото може много дълго да чакате. Обръщайте внимание дали багажът ви е правилно маркиран, за да не се изгуби или напр. изпрати на друг полет. Ако пък предприемете бизнес пътуване или командировка, то ще бъде успешно, само ако се срещате с бивш клиент или стар партньор, с когото възобновявате отношения, но не и с нов и непознат. Ако пътуването е за удоволствие и за никъде не бързате, може да бъде идеално време за вас, особено ако посетите локация, на която отдавна не сте били, защото се връщате на място, което ви е било приятно, напр. при посещение в детството ви.

В дните с ретрограден Меркурий често се забравят или губят неща, затова бъдете бдителни.

В романтичен аспект, при ретрограден Меркурий двойките са склонни да си създават сами излишни недоразумения, които от своя страна може да предизвикат грешки от ефекта на доминото. Опитайте се да не бързате с изводите и да се стремите към повече яснота, когато приказвате или обсъждате нещата с половинката си.

Как влияе ретроградният Меркурий, когато преминава през въздушните Близнаци, Везни и Водолей?

Ретроградният Меркурий във Водолей (30 януари – 21 февруари 2021 г.) може да обърка проблемите повече, отколкото бихте искали. Рационалното мислене е възможно, въпреки че ще трябва да се напънете много повече, за да направите точен логичен извод. С ретрограден Меркурий във Водолей, знакът, който управлява връзките и отношенията между хората, приятелствата са изложени на риск. Изобилстват дребни кавги и недоразумения. Може да откриете, че възникват противоречия, които могат да предизвикат вашето създадено правилно възприятие за нещата около вас. Някои от вашите предварително създадени представи, мнения и тези може да не са вече лесни за обосноване. Докато излагате идеите си, чужди мнения могат да опровергаят вашите предположения. Много малко хора понасят поставянето под въпрос на техния мироглед, но точно това се случва в този период. Колкото повече отстоявате възгледите си, толкова повече ще си удряте главата в стената. Понякога, в опит да убедите другите, може да изпаднете в заемането на крайна теза, която може дори да отблъсне другите от вас. Знайте кои са приятелите ви.

Използвайте влиянието на ретроградния Меркурий във Водолей като възможност за интелектуален растеж. Вместо да отстоявате остарели мироглед и предположения, насочете любопитството си към изнамирането на аргументирани доказателства. Правете проучвания, задавайте въпроси, дори на себе си, и изследвайте представените пред вас факти. Не спорете упорито само от гордост или пристрастеност към вашата позиция. Постоянно настъпват промени – това, което е било валидно вчера, може днес вече да не е. Не можете да промените света, ако не можете да промените мнението си.

Меркурий е управляващата планета на зодия Близнаци, така че този транзит на ретроградния Меркурий в Близнаци (30 май – 23 юни) може да удари представителите на този астрологичен знак по-силно от останалите зодии и да направи ежедневието им по-забързано и непостоянно. Тъй като Близнаците управляват комуникациите, бъдете готови за грешни комуникации, когато Меркурий е ретрограден в този знак. Очаквайте куп телефонни обаждания, муйли или никакви такива, както и спам в мейла или изгубено писмо по пощата. Може да не говорите ясно за другите, а клюките изобилстват. Стари приятели може да се свържат отново с вас. Положителните аспекти на ретрограден Меркурий в Близнаци допринасят да разбираме на дълбоко ниво духовните проблеми и житейските уроци, анализирайки миналото си. Ретрограден Меркурий в Близнаци вдъхва повече такт, дипломатичност и дискретност в общуването. В този период сме склонни да разкриваме и показваме чувствата и любовта си, а интуицията се изостря и имаме склонност да гледаме към психологическа, духовна или творческа страна на живота.

Когато Меркурий е ретрограден в Близнаци може да се появят болезнени спомени, семейни травми и духовни проблеми, които трябва да бъдат излекувани. Не се изненадвайте в този период, ако бъдете прекалено емоционални и чувствителни. Мисленето може да стане колебливо и капризно, възръщат се спомени и може да бъдем погълнати от носталгия.

В периода на ретрограден Меркурий в Близнаци обаче трябва да бъдем внимателни в общуването с другите хора. Може да попаднем в ситуация, в която никой нищо няма да е разбрал и да се окажем ние виновни за това. Ако пред вас се изпречи проблем, потърсете начин за решение със собствени сили. Трябва да обърнем специално внимание на подхода и поведението си при решение на възникнал проблем или вършене на някаква дейност и предварително да обмислим промените, които да направим, ако се налагат. Помислете къде възможностите и мечтите ви се пресичат – точно там е сферата, в която трябва да действате.

Когато Меркурий е ретрограден във въздушния знак Везни (27 септември – 18 октомври 2021 г.), това е период, в който настъпва дисхармония в отношенията между хората. Започват неразбирателства между любовните двойки, бизнес партньорите и дори най-добрите приятели. Нормалната комуникация става проблемна без видима причина. Независимо дали става въпрос за просто погрешно тълкуване на няколко думи или общо несъгласие относно по-големи проблеми, обичайният ви синхрон с партньора ви може да бъде нарушен и може да не виждате с еднакво око проблемите. В този период е необходимо повече търпение и дори отстъпление, а не агресивно поведение към партньора ви. Вслушвайте се в думите му. Възможно е да се появят на дневен ред и стари проблеми или премълчани досега неща, които обаче още ви притесняват. Преценете кои са хората, които истински ви подкрепят, кои ви използват и премислете дали се нуждаете от тях в живота си.

При ретрограден Меркурий във Везни нерешителността царува, така че ограничавайте покупките или рискувате да ги върнете или да се разочаровате от тях. Везните, представляващи красота, грация, чар и дипломация, попадат извън баланс. Освежете се, отпуснете се и се разкрасете.

В период на ретрограден Меркурий във Везни се опитайте да разсъждавате върху болезнените теми, които обикновено избягвате. Потърсете сили да действате отвъд вътрешните граници, които сте си поставили.

В този период не са подходящи и провеждането на събрания – обществени и работни, защото ретрограден Меркурий във Везни няма да благоприятства приятелския тон.

Периодът 27.09 – 18.10.2021 година е по-труден за родените с Меркурий във втора и трета декада на знаците Овен, Рак, Везни и Козирог, разяснява астроложката Марги Паскалева в сайта си astroamor.wordpress.com. В Козирог е планетата на трансформацията Плутон и между 27 септември и 7 октомври квадратурата между ретроградния Меркурий и Плутон ще внесе голямо напрежение в много от меркуриевите теми, особено при родените през трета декада на тези знаци. Възможни са трудности в обучението, конфликти с приятели или роднини, проблеми с техниката или автомобила, загуба на лични вещи, здравословни проблеми, необходимостта от разрешаване на някои въпроси по съдебен ред. Изисква се от вас предпазливост, компромиси, почтеност и справедливо отношение, ако искате да преминете през този период с по-малко поражения. Не позволявайте да ви манипулират, но и самите вие не си и помисляйте да използвате хитрини и манипулации, за да постигнете целите. Преглътнете егото си и направете нужното, за да подобрите взаимоотношенията си с важни за вас хора, които съм сигурна, че дълбоко в себе си обичате и ви обичат безрезервно. Същото важи и за всякакви други партньорства – бизнес или идейни. И най-важното – шофирайте много разумно и внимателно. Избягвайте по възможност пътувания на дълъг път, а ако е наложително, задължително прегледайте автомобила си за изправност преди път.

Какво е влиянието на ретроградния Меркурий върху астрологичните знаци?

Овен: полемики в работата, преоценки и ревизия на служебни документи, трудови договори; преконфигуриране на някои взаимоотношения в работната среда.

Телец: объркване и комуникационни проблеми във взаимоотношенията със семейството и / или интимния партньор.

Близнаци: неясен и несигурен период по отношения на дома, семейството или при бизнес с недвижими имоти.

Рак: вероятен спор, вкл. съдебен; караници и недоразумения във взаимоотношенията с брат / сестра или съседи.

Лъв: ревизиране на финансови въпроси, свързани с работа или договор; преосмисляне на личните и материалните ценности; склонност към рискови финансови партньорства или дейности.

Дева: реорганизиране на важни аспекти в личния живот; предефиниране на вътрешното личностно чувство; преоткриване на нов подход към другите.

Везни: самота, изолация, носталгия.

Скорпион: преразглеждане на личните идеите, преоценка на кръга от приятели; реорганизация, ревизиране на някои аспекти, свързани с асоциация или организация, към която принадлежите.

Стрелец: проблеми във взаимоотношенията с началниците и / или семейството и роднините.

Козирог: проблеми и преоценка на образованието или свързани с интензивна интелектуална дейност и сътрудничество с хора в чужбина.

Водолей: проблеми с финансови инициативи, независимо дали става дума за финансова подкрепа, заем, кредит или бизнес план.

Риби: преоценка на отношенията с личния партньор като двойка или среща с бивш любим.

През 2022-ра Меркурий е ретрограден цели 4 пъти: от 14 януари до 4 февруари във Водолей и Козирог; от 10 май до 3 юни в Близнаци и Телец; от 10 септември со 2 октомври във Везни и Дева и от 29 декември в Козирог. Очаквайте точните моменти и съвети за 2022 година, след като приключи ретроградният Меркурий през 2021-ва.

Може да прочетете също:

Диета за зодия Овен
Диета за зодия Телец
Диета за зодия Близнаци
Диета за зодия Рак
Диета за зодия Лъв
Диета за зодия Дева
Диета за зодия Везни
Диета за зодия Скорпион
Диета за зодия Стрелец
Диета за зодия Козирог
Диета за зодия Водолей
Диета за зодия Риби

Снимка на планетата Меркурий: NASA Goddard Space Flight Center