Ретроградна Венера
Венера

Кога Венера е ретроградна и какво да правим и да не правим тогава?

Ретроградно движение на една планета е когато се намира между Слънцето и Земята и наблюдавайки я оттук, изглежда, че е тръгнала назад, а не защото тя се движи назад по орбитата си. Венера е втората по ред планета от Слънчевата система и е земеподобна планета, много близка по големина и общи качества до Земята; понякога е наричана от астрономите „планетата-сестра на Земята“. От всички планети в Слънчевата система Венера има най-малък орбитален ексцентрицитет, равен на 0,7% , т.е. нейната орбита е почти идеално кръгла. Тя прави една обиколка около Слънцето за 224,7 земни дни.

Венера е ретроградна средно 40-43 дни на всеки 18 месеца. Когато една планета е ретроградна, в астрологически смисъл се счита, че е в състояние на покой или спи.

В астрология Венера е планета на любовта и ценностите, изкуството и финансите, както и отношенията между хората, затова в период, когато е ретроградна, трябва отново да преосмислим какво и кого ние ценим.

При ретроградна Венера не е подходящ момент за брак или започване на нова връзка или съвместно съжителство. Не се препоръчват също финансови начинания, дори бизнес преговори, големи инвестиции на борсата. Не бива да се подписват нови договори и споразумения, включително банкови заеми и застраховки. Вие също не давайте пари назаем, защото може да не си получите. Не е сполучлив период за покупки на скъпи произведения на изкуството или луксозни стоки. Не предприемайте големи ремонти. Не е подходящ период също за организиране на големи тържества или светски мероприятия. В здравен аспект не предприемайте козметични операции на лицето или тялото, дори не пробвайте нови разкрасителни процедури и козметики. Като цяло не се претоварвайте и в работата или спорта.

Ретроградна Венера е период за самонаблюдения и лична оценка. В този период представителите на зодия Телец и Везни, на които Венера е управител, трябва да бъдат изключително предпазливи. Ретроградна Венера влияе върху финансовия аспект в живота на зодия Телец, докато при Везните – по отношение на личния живот.

През 2017 г. Венера е ретроградна от 11:09 ч. (българско време) на 4 март до 12:18 ч. на 15 април, като започва ретроградното си движение от 13 градус на знака Овен и го приключва до почти 27 градус в Риби.

Венера навлиза в огнения знак Овен още в късните вечерни часове на 3 февруари 2017 г. Венера е в Овен от 3 февруари до 2 април, а между 3 и 27 април ще транзитира повторно в знака Риби и ще навлезе в Овен отново на 28 април, за да го напусне окончателно в ранните сутрешни часове на 6 юни, съобщава Марги Пасталева в астрологичния си сайт astroamor.wordpress.com.

Периодът между 2 март и 17 април не е благоприятен за бракосъчетания, за големи финансови вложения, за теглене на нови кредити, за преместване на нова работа, за интервенции на кожата, на костите на носа и за всякакви други естетически интервенции. За Венера не е най-хармонично мястото й в знака Овен и периодите 3 февруари – 2 април и 28 април – 5 юниможе да бъдат проблемни за партньорските отношения и финансите при родените под знаците и с рождена Венера в Овен, Рак, Везни и Козирог.

Но най-сериозни финансови или конфликтни ситуации с партньорите или опонентите може да бъдат в периода на ретроградното движение на Венера между 2 март и 17 април. Венера в Овен носи много страст, но и силна ревност, ако й бъде даден повод за това. Освен това няма да оказва положително влияние върху финансовите въпроси, върху бизнес партньорствата, в интимните и в дипломатическите отношения, в съдебните дела и за самата съдебна система като цяло.

Това, което можете да направите, е да върнете заем, да ви върнат взети пари в заем или друга ваша собственост, да направите ревизия на семейния или на фирмения си бюджет, както и да ревизирате собствените си ценности – какво харесвате и обичате, дали ви ценят в работата, дали сте обичани от любимия човек, дали сте удовлетворени от себе си или от получаваното заплащане за труда ви, получавате ли очакваното от бизнес партньорствата си. Това са все въпроси, които ще ви вълнуват в дните на ретроградното движение на Венера.

Посочените по-горе знаци (Овен, Рак, Везни и Козирог) вероятно ще изпитат желание за промени и отстраняване на „гнилите“ взаимоотношения в живота си. Трябва да отбележа, че Венера в Овен ще оказва по-положително влияние за родените под знаците и с рождена Венера в Близнаци, Лъв, Стрелец и Водолей. Ще се радвате на придобивки и подаръци, на хармония в интимните и бизнес партньорства, на положителната оценка от страна на хората. А това ще ви прави удовлетворени и обичани. А в периода на ретроградното движение на Венера може някои от вас да бъдат приятно изненадани от получаването на забавени във времето плащания за свършена работа или връщане на заеми.

В интимни или бизнес партньорства при определени обстоятелства е възможно и връщане на стари партньори в живота ви, с които сте се разделили на по-ранен, ако това е заложено в рождения хороскоп на конкретния човек. Но препоръките за периода на ретроградното движение на Венера са валидни за всички.

В световен аспект може да се очакват критични ситуации във финансовото състояние на фирми и дори фалити, криза с валута, трусове на борсата и в съдебната власт. Между 2 март и 17 април може да бъдат направени сериозни финансови ревизии; реформи в полицията или при военните, в банковата или съдебна система; рефинансиране на стари кредити, а да се надяваме и на понижения на лихвите в банките. Най-осезаемо ще се усетят финансовите трусове в световен аспект през втората половина на месец май до 6 юни, тъй като Венера в Овен прави неблагоприятни аспекти с Юпитер във Везни, с Плутон в Козирог през втората половина на месец май, а от 28 – 30 май до 6 юни съвпада с Уран в Овен.

Предвид и предстоящите две затъмнения – лунно на 11-ти и слънчево на 26 февруари, заедно с Венера в Овен може да се очаква и повишаване на сеизмичната активност у нас и в съседните ни страни в някои дни на февруари, март и след това в края най май до началото на юни месец.

Бъдете здрави!

За доброто настроение на всички Zdraven.bg поздравява с песни в заглавие Венера в изпълнение на Бананарама, Лейди Гага, Бьорк и Shocking Blue:

Снимка с транзит на Венера между Земята и Слънцето: NASA Goddard Space Flight Center