Риба за по-голям мозък

Хапването на риба уголемява мозъка, твърдят учените.

Консумирайте повече риба, за да имате по-голям мозък и да сте по-защитени от заболявания като Алцхаймер, съветват изследователи.

Учените открили, че хората с по-високи нива на омега-3 мастни киселини в организма имат по-голям обем на мозъка в напреднала възраст.

Свиването на мозъка е признак за болестта Алцхаймер, която се появява при остаряването на организма ни, посочва агенция БГНЕС.

Експерти препоръчват на британците да ядат риба поне два пъти седмично. Най-богатите източници на хранителни вещества са херинга, скумрия и сардини.

В изследването, което е продължило осем години, участвали група жени на 70 години. Резултатите показват, че тези, които консумирали много риба имали двойно по-високи нива на омега-3 мастни киселини и с 0,7% по-голям мозък.

По-високите нива на омега-3 мастни киселини могат да бъдат постигнати само с добра диета или използване на добавки, но в резултат нормалната загуба на мозъчни клетки ще се забави.

Снимка: Испански ресторант Бодега