Риба, пиле, ядки и зелени зеленчуци пазят от Алцхаймер
Диета, богата на риба, пиле, ядки и някои зелени зеленчуци може да забави или да предотврати разболяването от Алцхаймер, установиха американски учени.

Омега-3 мастните киселини в тази храни намаляват опасността от развитие на заболяването, открили изследователите. Техните анализи показали, че тази съставки драстично намаляват нивата на разрушителен токсичен протеин, унищожаващ мозъка на жертвите. Това означава, че съвсем прости промени в диетата могат да забавят или дори да предотвратят Алцхаймер.

Омега-3 мастните киселини се съдържат в пилешко месо, риби като сьомга, херинга и скумрия и в по-малки количества в ядките и в някои зеленчуци като брюкселско зеле и спанак, както и в растителните масла. Изследователите от Медицинския център към Колумбийския университет в Ню Йорк установиха, че тези храни съдържат омега-3 мастни киселини, които понижават нивата на токсичния протеин бета-амилоид в кръвта.

Изследването показало, че колкото по-голямо количество омега-3 мастни киселини се консумират, толкова по-ниско е нивото на бета-амилоид в кръвта. Учените изследвали 1219 души над 65-годишна възраст, които не страдали от деменция. Тяхната диета била наблюдавана в продължение на 12 години, след което кръвта им била изследвана за наличието на протеина. Те установили, че средната консумация на омега-3 мастни киселини била около 0,77 грама на ден. Това се равнява на около пет ореха, половин пиле или 28 грама сьомга.

Хората, които консумирали един грам повече омега-3 мастни киселини на ден, понижавали с 20% до 30% нивата на протеина в кръвта си, уточнява агенция БГНЕС.

Снимка: sxc.hu