Риба помага срещу инсулт при жените, обявиха учените.
Жените, които консумират риба над три пъти седмично, са изложени на понижен риск от инсулт, предадоха агенциите Ройтерс и БТА, позовавайки се на резултатите от шведско изследване.
Авторите на проучването от института “Каролинска” в Стокхолм са установили, че за жените, които включват в менюто си повече риба, рискът от инсулт в последвал 10-годишен период от време е с 16 процента по-малък, отколкото за тези, които консумират рибни продукти под един път седмично.
В много страни хората не включват в менюто си достатъчно риба. Повишената консумация на рибни продукти обаче може да е от голяма полза за населението, казва в придружаващия публикацията коментар д-р Дариуш Мозафарян, специалист от Харвардския колеж по обществено здравеопазване.
Експертите препоръчват за здравословен ефект да се набляга на консумацията на мазни риби като сьомга, скумрия и тон, които са богати на омега-3 мастни киселини, подчертава actualno.com.
Всеки вид риба е за предпочитане от това да не се включват никакви рибни продукти в менюто, допълва д-р Мозафарян.
Снимка: sxc.hu