Риба срещу рак на гърдата

Риба предпазва от рак на гърдата, обявиха учените.

Приемането на две порции мазна риба на седмица като сьомга предпазва жените от рак на гърдата, установиха китайски учени.

Анализ на предишни изследвания показа, че прибавянето на мазна риба към диетата намалява риска от рак с до 14%. Рибата доставя омега-3 мастни киселини, които са от съществено значение за развитието на мозъка и намаляват възпаленията в мозъка, сърдечно-съдовата система и други клетки.

Най-добрият източник на омега-3 мастни киселини е мазната риба, защото човешкото тяло не може да ги произвежда.

Предишни изследвания установиха, че омега-3 мастните киселини са най-обещаващият вид мазнини, намаляващи риска от рак. Китайските учени изследвали връзката между рибата, приемането на омега-3 и риска от рак на гърдата, пише агенция БГНЕС.

Те анализирали резултатите от 26 изследвания от САЩ, Европа и Азия с участието на над 800 000 души и над 20 000 случая на рак на гърдата. Тяхното изследване показало, че допълнителни 0,1 грама или 0,1% енергия на ден, идващи от омега-3 мастните киселини в рибата, намаляват риска с 5%.

Като цяло източниците на омега-3 мастни киселини от рибни източници понижавали риска от рак на гърдата с 14%. За постигането на подобно намаление на риска жените трябва да приемат по една до две порции мазна риба на седмица като сьомга, риба тон или сардини.

Снимка: испански ресторант Бодега