Розмарин и мента за здрава памет

мента

Розмарин и мента са подправки, които засилват паметта.

Розмаринът засилва паметта с 15 %, дори и да не се консумира, а само да има такъв аромат наоколо или в помещението.

Процентът може да не изглежда голям, но той е достатъчен за възрастен човек да си спомни нещо важно, което трябва да направи през деня.

Според учените от Университета в Нортумбрия, Англия, при вдишването на аромат от розмарин летливите съединения преминават в кръвта през дробовете и достигат до мозъка, където въздействат положително върху процесите на паметта.

Учените са проверили въздействието на подправката върху възрастни хора с помощта на 150 здрави пенсионери, съобщават от БТА. Те седели в помещения, ароматизирани с розмарин, лавандула или без аромат, като е трябвало да предадат някакво съобщение в определен момент или да разменят задачите си с друг човек.

Седящите в стаята с аромат на розмарин се представили много по-добре в теста за памет от останалите две групи.

С друг експеримент същият екип установи, че чаят от мента засилва дългосрочната памет, работната памет и вниманието, за разлика от чая от лайка, който значително намалява концентрацията.

Интересно е да се наблюдава противоположният ефект върху настроението и когнитивните способности на два различни билкови чая, каза д-р Мос от екипа, цитиран от агенция БТА. „Възбуждащият и освежаващият ефект на ментата и успокояващият ефект на лайката, наблюдавани от нас, са известни свойства на двата чая”.

Снимка: Тайвай Юн