Свеж плодов аромат подбужда желанието за здравословно хранене

Публикувано на 20. Mar, 2014 от в Глава и мозък, Психология, УНГ, Храни

Свеж плодов аромат засилва желанието за здравословно хранене, твърдят френски експерти.

Когато вечер ни се налага да изберем между здравословното меню или калоричните вкуснотии, често това означава битка между волята и изкушението.

Този проблем намира решението си в помирисването на свежи плодове преди вечеря, твърдят френски учени.

Изследователите смятат, че мирисът на ябълка, круша или друг плод преди да изберем основното си меню, помага на мозъка да избере здравословния вариант за ядене.

Психолози считат, че тяхното изследване подчертава значимостта на аромата на дадено ястие и това до каква степен той влияе на избора ни.

В съвременните френски ресторанти изборът на ястия е огромен, но изследователите отбелязват тенденция към приготвянето на все по-здравословно меню за клиентите, които следят теглото си. Тяхната логика е, че желанието на клиента се подбужда не от вида на храната, а от нейния аромат, което означава, че една фруктиера поставена на масата преди вечеря ще спомогне за здравословното предпочитание.

Според учените, това изследване е доказателство за силата на мозъка и влиянието на аромата, а не на количеството или вида храна, подчертава агенция БГНЕС.

Снимка: nnevid


Етикети: , , , , , , , , ,

error: Content is protected !!
Този сайт използва „бисквитки“ от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за ползването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на „бисквитки“.