Световен ден на информираността за антибиотици


Световен ден на информираността за антибиотици се отбелязва на 18 ноември.

Самопредписването на антибиотици увеличава вирусните епидемии в Европа. Антибиотиците убиват бактерии, не вируси. Вирусите, които антибиотиците не засягат, са причинител на 9 от 10 случая на възпалено гърло и 10 от 10 случая на грип. Ненужният прием на антибиотици намалява способността им да действат срещу инфекции когато е необходимо. Това подпомага бактериите да развият резистентност към антибиотиците. На Европейския ден на антибиотиците 2012 – 18 ноември, Световната здравна организация апелира към обществеността да се използват антибиотици само по лекарско предписание.

От откриването им преди 70 години, антибиотиците са запазили живота на много хора, преодолявайки бактериални инфекции, които в друг случай биха били с фатален край. Употребата на антибиотици и ваксини са увеличили продължителността на живота със средно 20 години“, казва Жужана Якаб, Регионален директор на СЗО за Европа. “Ако искаме да запазим това медицинско чудо, трябва добре да разбираме кога антибиотиците действат и кога не”. Това е важно за всички, от тези, които разработват политики и стратегии, които правят проучвания, произвеждат и разпространяват антибиотици, до тези, които ги предписват и употребяват “.

Осъзнаването на ефектите от неправилната или прекалената употреба на антибиотици е по-високо в световен мащаб, но по-ниско в страните, където антибиотиците са по-слабо регулирани и могат да бъдат взети без рецепта: в две от три страни в източната част на Европейския регион на СЗО. Глобално изследване на СЗО показва, че над половината от лекарствата, включително антибиотиците, се предписват, разпространяват или продават неправомерно и че половината от пациентите не взимат правилно предписаните лекарства. Това води до повишаване на резистентността към антибиотици и съответно до намаляване на броя на ефективни антибиотици. Като допълнение, тревожен е факта, че през последните 25 години не са открити нови класове антибиотици, въпреки усилията.

Този проблем не само има сериозни здравни последици, но също така и широк икономически ефект както за индивидите, така и за обществото, тъй като инфекциите резистентни на антибиотици могат да бъдат до 100 пъти по-скъпи за лечение. Нелечимите или трудно лечимите инфекции вече се срещат в Европейския регион. Всяка година, над 80 000 души развиват туберкулоза, която е резистентна към антибиотици. Някои развити европейски държави докладват за случаи на гонорея резистентна към цефалоспорин, която е изключително трудна за лечение.

В този смисъл, една от основните заплахи в днешно време е развитието и разпространението на бактерии, които са с нарастваща резистентност към антибиотици от групата на карбапенемите. Тези антибиотици са единственото възможно лечение за сериозни заболявания причинени от резистентните към лекарства бактерии на ешерихия коли. Щамовете на ешерихия коли могат да причинят гастроентерити, възпаления на уринарния тракт и по-сложни състояния като менингит и пневмония. В последните две години, резистентност към карбапанемите се е появила в няколко държави на Европейския съюз, застрашаваща възможностите за лечение на пациенти. Лесното предаване на резистентни към карбапанемите бактерии между пациентите и нарастващото навлизане на тези бактерии в Европа от страни където те са масово разпространени, влошава ситуацията.

Взимането под внимание на употребата на антибиотици и резистентността към тях, е ключов аспект на Европейския стратегически план за действие по антибиотична резистентност, одобрен от всички страни членки от Европейския регион през 2011. На 30 октомври 2012, Европейския регионален офис на СЗО подписа споразумение с Националния институт по обществено здраве и околна среда на Холандия и с Европейското дружество по клинична микробиология и инфекциозни болести да се следи, ограничава и предотвратява появата и разпространението на антибиотична резистентност в страните, които са в региона, но извън рамките на Европейския съюз. Това подпомага наблюдението провеждано в страните от Европейския съюз от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията, чрез Европейската мрежа за надзор на антимикробната резистентност. Хармонична и координирана мрежа за наблюдение във всички страни от Европейския регион е ключова за предпазване на здравето от между гранични заплахи.

Европейския център по превенция и контрол върху болестите координира Европейския ден на антибиотиците от 2008 г., припомня агенция БГНЕС. През 2012 г. СЗО обедини сили с него, за да разпространи този ден между всички 53 страни членки Европейския регион. За първи път, страни от източна Европа и централна Азия се присъединяват към дейността по предпазливо използване на антибиотиците.

Снимка: Brian Hoskins, sxc.hu