Свински грип вече и в България

На 1 юни беше регистриран в България първият случай на човешки грипен вирус от типа А / H1N1, по-известен като свински грип.

Носителят му е български студент, завърнал се от САЩ на 27 май, с полет от Ню Йорк през Амстердам, потвърди пред Дарик главният държавен здравен инспектор Тенчо Тенев. Той е настанен на лечение в инфекциозното отделение на Многопрофилната болница във Велико Търново.

Диагнозата е потвърдена в София, а по думите на лекаря, всички необходими мерки за ограничаване на разпространението на вируса са предприети, а заразеният мъж вече се лекува.

Според лекарите 21-годишният Иван Димитров е в добро общо състояние. Няма увреждания на централната нервна система. Оплакванията му са единствено от главоболие. Назначено му е лечение с антивирусни препарати и е поставен в пълна изолация.

Симптомите са като при обикновен грип, потърсил е лекарска помощ и там, като са разбрали откъде идва, уведомили РИОКОЗ, приет е в инфекциозното отделение на съответния град, където се е лекувал. В неделя е доведен в София, изследвал се е и разбрахме, че това е първият случай на заразен с новия вирусен щам. Важното е, че е добре, леко кара заболяването, така че ще оздравее“, коментира още Тенев.

Младежът е студент в Съединените щати в университет в Пенсилвания. Прибрал се е със самолет в България на 27 май. Два дни по-късно се е почувствал неразположен, потърсил е помощ при личния си лекар, който го е изпратил в болницата.

Всички контактни с болния са изследвани, няма опасност за здравословното им състояние.

Снимка: Leo Zaza