Сивите коси подсказват сърдечни проблеми

Публикувано на 10. Apr, 2017 от в Глава и мозък, Любопитно, Сърце и кръвно

сиви коси

Посивяването на косите показва повишен риск от инфаркт.

Посивяването на косите и исхемичната болест на сърцето споделят някои общи механизми, които идват с процеса на стареене, и ново наблюдателно проучване свързва двете събития с предположението, че първите бели косми вероятно индикират увеличената опасност от сърдечносъдови заболявания.

Атеросклероза се наблюдава тогава, когато по стените на кръвоносните съдове се натрупа плака, съставена от холестерол и други вредни вещества. След време плаката се калцира, ограничава еластичността на артериите и затруднява доставката на кръв към сърцето и останалите жизненоважни органи в тялото.

Ако не се лекува, атеросклерозата може да причини сериозни сърдечни проблеми, включително инсулт, инфаркт и дори сърдечна недостатъчност. Диагнозата е свързана и с коронарната болест на сърцето, която наблюдаваме при плака в коронарните артерии.

Добре известно е, че стареенето е рисков фактор за сърдечносъдови заболявания. За пръв път обаче учените излизат с теорията, че атеросклерозата и посивяването на косата си приличат толкова много. Очевидно те водят началото си от една и съща изходна позицията – увредени и остарели ДНК и клетки и повишен оксидативен стрес.

Според изследването, представено по време на годишната конференция на Европейското дружество по кардиология EuroPrevent 2017 през април в Малага, |Испания, количеството бели коси, особено при мъжете, показва и нивото на риск от болно сърце.

Констатациите се базират на данни от 545 доброволци. Съавторът на проучването д-р Ирини Самюел , кардиолог в университета на Кайро, коментира значението на резултатите: Атеросклерозата и побеляването се случват по подобни биологични пътеки и честотата на двете се увеличава с възрастта. Нашите резултати показват, че независимо от хронологичната възраст, прошарването може да бъде предупредителен знак за повишен сърдечносъдов риск.

Необходими са още изследвания за кожни признаци на такава опасност, които че ще ни дадат възможност да диагностицираме навреме болестите на сърцето, посочва специалистът, цитиран от агенция БГНЕС.

Д-р Самюел препоръчва високорисковите пациенти, които нямат каквито и да било симптоми на артериално заболяване, да провеждат редовни профилактични прегледи, за да се избегне опасността от сърдечен удар на по-късен етап.

Снимка: armydre2008

Етикети: , , , , , , , , , ,

Този сайт използва „бисквитки“ от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за ползването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на „бисквитки“.