Сини сливи помагат за отслабване

Вкусните сини сливи са незаменими при отслабване, защото фибрите, съдържащи се в този плод, помагат на спазващите диета да не чувстват глад.

Сините сливи са незаменим помощник, ако искаме да отслабнем, тъй като много успешно премахват чувството за глад, пише в-к Daily Mail, цитиран от агенция БТА.

Хората, които са на диета, обикновено са съветвани да не консумират сушените плодове, защото съдържат много захар. Но опити, проведени от учени в университета в Ливърпул, доказали, че консумирането на сини сливи води до загубата на повече килограми в сравнение с контролната група, която не ги включила в менюто си.

Това се дължи на факта, че фибрите, съдържащи се в този плод, помагат на спазващите диета да не чувстват стомасите си празни.

Ливърпулският екип, воден от професор Джейсън Халфорд провел опити със 100 пациенти от мъжки и женски пол с наднормено тегло, подложени на хранителен режим.

На мъжете били давани по 170 грама сушени сини сливи дневно, а на жените – по 140 грама, което прави между 15 и 12 бройки. И двете групи отслабнали по 1,8 килограма и 2,5 сантиметра от талията си след три месеца.

Специалистите изтъкват, че високото съдържание на захари при сините сливи се компенсира от потискащия им ефект върху апетита.

Обикновено диетолозите не препоръчват да се консумират повече от 30 грама сушени плодове дневно. Джейсън Халфорд е на мнение, че подобен ефект при отслабване могат да имат и стафидите.

Един от най-големите проблеми при диетата е гладът, казва Халфорд. Новото изследване не твърди, че можем да отслабнем като с магическа пръчица, ако похапваме сини сливи, но пък доказва, че те могат успешно да се включат в диетичното меню, обяснява още специалистът.

Снимка: Hiltrud Moller-Eberth