Сирене за здраво сърце


домашно сирене

По 40 грама сирене на ден предпазват от сърдечни заболявания.

Приемът на около 40 г сирене на ден може да намали риска от сърдечни заболявания с 14%, твърдят учени, според които любимият млечен продукт защитава от развитие на фатален инфаркт или инсулт.

Според проучване, публикувано в European Journal of Nutrition, сиренето е богато на витамини, минерали и протеини, които предпазват от сърдечно-съдови заболявания.

Сиренето повишава т. нар. добър холестерол (HDL), като същевременно намалява нивата на лошия холестерол (LDL).

По думите на проф. Ян Гивънс, специалист по храненето от университета в Рединг, Англия, съдържанието на калций в млечните продукти оказва жизненоважна роля за намаляване на телесните мазнини. Тези мазнини, от своя страна, също са рисков фактор за болно сърце.

Редица големи проучвания показват, че млечните продукти имат защитен ефект върху факторите, свързани със здравето на сърцето. Няма връзка между яденето на сирене и сърдечните заболявания, допълва Софи Кларк от British Cheese Board, цитирана от агенция БГНЕС.

Zdraven.bg подчертава, че посочените здравни ползи важат само за истинско сирене само, но не и ако сиренето е направено с примеси или е имитиращ продукт.

Снимка на домашно сирене: Брайън Бучерон