Сирене за имунитет

бяло сирене

Хапването на сирене помага за по-силен за имунитет.

Повече ежедневна консумация на сирене заздравява имунната система, особено на възрастните хора, показва проучване.

Сиренето може да помогне за запазване и засилване на имунната система в процеса на стареене, твърдят финландски учени. Тяхното изследване показва, че ежедневната консумация на сирене помага на възрастните да се справят с проблемите на старостта и да заздравят имунната си система.

Приемът на пробиотични бактерии е полезен за имунната система, а именно такива бактерии се съдържат в сиренето, обясняват специалистите.

Увеличаването на дела на възрастните хора в съвременното общество поставя като приоритет намирането на иновативни начини за предотвратяването на намаляването на имунната система, заяви водещият автор на проучването д-р Фанди Ибрахим от университета в Турку във Финландия. Установено е, че приемът на пробиотици повишава имунитета чрез прием на други продукти, а сега открихме, че сиренето може да бъде носител на същите бактерии.

Екипът на д-р Ибрахим смята, че ежедневният прием на сирене с пробиотици може да се справи с влошаването на имунната система, свързано с възрастта, известно като имуноостаряване. Това влошаване означава, че тялото не е в състояние да убива туморните клетки и намалява имунната реакция към ваксинации и инфекции. Инфекциозните заболявания, хроничните възпалителни заболявания и рака са отличителни белези на имуноостаряването.

За да се справи с имуноостаряването, екипът се насочил към стомашно-чревния тракт, който е основният вход на бактериалните клетки в организма чрез храна и напитки и също така там е мястото, където се създават 70% от жизнените клетки имуноглобулин.

Доброволци на възраст между 72 и 103 годишна възраст са яли по едно парче сирене дневно в продължение на 4 седмици.

Резултатите показват, че честата консумация на сирене стимулира имунитета ни и може да помогне за подобряването на реакциите на имунната система при възрастните, която до голяма степен се влияе от външни фактори.

Проучването е публикувано в специализираното издание FEMS Immunology & Medical Microbiology на 1 юни 2010 г.

Снимка на сирене: Илкер