Слънчевите очила се изхабявали

Публикувано на 12. Sep, 2016 от в Зрение, Любопитно

слънчеви очила

Слънчевите очила трябва да се сменят на 2 години, съветват експерти.

Слънчевите очила трябва да се сменят на две години, защото ултравиолетовите лъчи повреждат стъклата с времето и те постепенно започват да ги пропускат.

Без адекватен ултравиолетов филтър очите могат да се увредят. Първите признаци са подуване. То може да доведе до изкривяване на зрението. След това може да се увреди роговицата, да се появи т. нар. перде на очите.

Продължително излагане на ултравиолетовите лъчи може да увреди и макулата – частта от ретината, отговорна за по-голямата част от зрението, съобщава агенция БТА.

Бразилски специалисти от университета на Сао Пауло направиха експерименти, с които да проверят как се влошава качеството на тъмните очила от излагането на слънце. Според тях приетият сега конторлиращ тест, с който се изчислява доколко очилата губят свойствата си, не е достатъчно ефикасен и не измерва правилно качеството на стъклата.

При него очилата се подлагат на слънчев симулатор 50 часа при разстояние 30 см. Той не отчита къде се използват очилата и през кой сезон.

Един слънчев ден през лятото износва очилата колкото четири зимни дни.

Zdraven.bg поздравява всички със специална колекция от български песни за лятото:

Снимка: Мартин Снайсер

Етикети: , , , , , , , , , ,

error: Content is protected !!
Този сайт използва „бисквитки“ от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за ползването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на „бисквитки“.