Смартфоните причиняват бръчки

Водещ британски козметик установи, че много млади хора може да се сдобият преждевременно с бръчки от взирането в екрана на смартфоните си.

Д-р Жан-Луи Себаг открил, че взирането в малкия екран на смартфоните кара лицето да се свива, създавайки напрежение в зоната около и между веждите. Специалистът казва, че това кара дамите да прибягват до ботокс, за да изгладят фините линии на лицето си.

Себаг, който се грижи за знаменитости като манекенката Синди Крауфорд, заяви, че феноменът „може да се наблюдава при всяка жена, която редовно проверява своето BlackBerry или iPhone”, отбелязва агенция БГНЕС.

Бръчките са най-новият проблем, който лекарите смятат, че е свързан с прекомерното използване на новите технологии, пише dariknews.bg. Другите са „Блекбери палец”, форма на често проявяваща се умора, предизвикана от прекомерното изпращане на sms-и. Друг проблем е т.нар. „синдром на компютърното зрение” – изсушаване на очите, проявяващо се, когато работещите на компютър не мигат достатъчно, когато се взират в екрана дълго време.

Снимка: LGEPR