Смартфон и таблет състаряват


Използването на смартфон и таблет състарява кожата преждевременно, предупреждават дерматолози.

Британски дерматолози обявиха, че масовото използване на смартфон и таблек причинява преждевременно състаряване, съобщи в-к Daily Telegraph, цитиран от агенция БТА.

От непрекъснатото навеждане към екрана на съответния смартфон или таблен кожата на врата и долната част на лицето се отпуска. Така се получават дълбоки бръчки по шията и характерното за възрастните провисване на кожата.

Проблемът с бръчките и отпускането на кожата и мускулите под челюстта преди започваше в края на средната възраст. От 10 години обаче това става проблем на по-млади жени, каза дерматологът д-р Кристофър Роуланд Пейн, цитиран от vesti.bg.

Така вместо да се безпокоят за Т-зоната на лицето, загрижените за свежия си вид вече трябва да обръщат повече внимание на долната му част, гърлото и деколтето.

Бръчките, предизвиквани от смартфон и таблети, са характерни за хората от 18 до 39 години, които имат средно по три електронни устройства и се навеждат над екрана до 150 пъти на ден. Това ускорява ефекта на гравитацията и засилва естественото намаляване на еластичността на кожата.

Непрекъснатото гледане надолу създава допълнителни бръчки и гънки около брадичката и врата. Промените са толкова значими, че се отразяват и на изражението на лицето.

Снимка: Josue Goge