Смяната на безалкохолните с вода намалява риска от диабет и сърдечни заболявания

Смяната на безалкохолните с вода намалява риска от диабет и сърдечни заболявания, категорични са експерти. Защо?

Пиенето на вода вместо безалкохолни напитки може рязко да намали опасността от развитие на диабет от втори тип, установиха американски учени.

Изследователи от университета в Харвард в САЩ откриха ново доказателство, според което замяната на подсладените със захар напитки с вода може да доведе до отслабване и помага за намаляване на опасността от диабет тип 2 със 7%.

Има убедително доказателство, че честата консумация на подсладени напитки се свързва с повишена опасност от наднормено тегло и диабет. На път сме да докажем, че тези напитки увеличават и опасността от сърдечни заболявания, обясни професор Франк Ху от Харвардското училище по обществено здраве.

За да намалим опасността от затлъстяване и от кардиометаболични заболявания, е важно да ограничим потреблението на подсладени напитки и да ги заменим с по-здравословни като водата и чай или кафе без захар, допълни той, цитиран от агенция БГНЕС.

Диабетът увеличава опасността от сърдечно заболяване с пет пъти. С течение на времето той може да предизвика проблеми със зрението и да увреди нервите, което води до язви на краката.

Снимка: sxc.hu

За доброто настроение на всички Zdraven.bg представя специална колекция от песни и клипове за вода: