>

Снижиха границата на дефиницията за хипертония

апарат за кръвно

Кардиолозите в САЩ вече приемат за високо кръвно налягане дори стойност 130/80.

Американските кардиолози заявиха, че внасят промяна в дефиницията за хипертония, като за минимална долна граница няма да се счита артериалното налягане 140/90, а 130/80.

От Американската кардиологична асоциация обявиха, че за високо кръвно налягане вече ще бъдат смятани стойности от 130 мм систолично налягане и 80 мм диастолично.

Това са новите директиви, които бяха публикувани в списанието Hypertension на American College of Cardiology. Те ще бъдат представени на годишната конференция на Американската кардиологична асоциация, която се провежда тази седмица в Анахайм, Калифорния.

Кардиолозите смятат, че сърдечно-съдови усложнения могат да възникнат дори и при налягане 130/80. Така те обясняват необходимостта от въвеждането на новата дефиниция, която ще промени и критериите за лечение.

Новата дефиниция, която първата променена от 2003 г., означава на практика, че 46% от пълнолетните американци ще бъдат считани за хипертоници, докато досега 32% влизаха в тази категория.

Хипертонията е втората причина за сърдечни заболявания, инфаркти и инсулти, след тютюнопушенето, което е на първо място. Все пак лекарите не препоръчват непременно приемане на лекарства при налягане от 130/80.

Това по-скоро е като жълта светлина, която ви показва, че трябва да свалите кръвното си преди всичко без лекарства, а чрез промяна на начина на живот, казва д-р Пол Уилтън – проф. по епидемиология във факултета по хигиена и обществено здраве Джон Хопкинс в Балтимор, цитиран от агенциите АФП и БГНЕС.

Като мерки в тази посока, той посочва намаляване на телесното тегло, повече движение, по-здравословно хранене, избягване на солта, алкохола, цигарите и стреса.

Представяме видео интервю с експерти отново новите указания за дефиниране на хирептонията (на английски език):

Снимка: Medisave UK