Сок от цвекло срещу деменция и рак

Сок от цвекло срещу деменция и рак, твърдят учените.

Чаша сок от цвекло не само понижава високото кръвно налягане, но и забавя прогресията на деменцията и предотвратява развитието на ракови тумори, показва ново изследване.

Лечебните свойства на цвеклото станаха обект на изследване от специалисти по целия свят. След поредица от научни тестова става ясно, че коренът от цвекло е мощен антиоксидант, който има противоракови свойства.

Изследователи от Университета на Вашингтон, САЩ, откриха, че сок от цвекло забавя растежа на туморите у пациенти с 12,5%. Според експерти това е добра профилактика за жените, предразположени генетично към развитие на рак на гърдата.

Учени от университета на Северна Каролина в САЩ установиха, че цвеклото може да забави деменцията, съобщава агенция БГНЕС. Това е така, защото азотният оксид, съдържащ се в зеленчука цвекло, увеличава притока на кръв към мозъка.

Тестовете показват също високи нива на фолиева киселина в полезното цвекло (около 75% от препоръчителната дневна стойност), която може да предотврати развитието на болестта на Алцхаймер.

Пренебрегваното от мнозина цвекло съдържа вещество, наречено бетаин, който нормализира секрецията на стомашна киселина.

Снимка: corbin_dana