Спанак за отслабване

Хапването на спанак създава чувство на ситост и потиска хедонистичния глад, който е сред основните причини за затлъстяване и нездравословно хранене, твърдят експерти.

Екстракт от спанак, съдържащ зелените листни мембрани тилакоиди, намалява желанието за похапване на нездравословна храна с 95 процента и увеличава отслабването с 43%, съобщи сайтът eurekalert.org, цитиран от агенция БТА.

Специалистите наричат непреодолимото желание да похапнем нещо, особено нездравословно, хедонистичен глад. Той е сред основните причини за затлъстяване и нездравословно хранене.

Съвсем различен от него е хомеостатичният глад, който служи за осигуряване на енергия.

Тилакоидите от спанака увеличават производството на хормони на ситостта и потискат хедонистичния глад.

Така е по-лесно да бъде контролиран апетитът и да се поддържат здравословни навици за хранене. Това помага за отслабване.

В изследването на учените от Университета в Лунд, Швеция, доброволци от 38 жени с наднормено тегло са пиели 5 г екстракт от спанак преди закуска. Всички е трябвало да се хранят балансирано по три пъти на ден, без да спазват някаква ограничителна диета.

Пилите екстракт от спанак отслабнали 5 кг за три месеца при 3,5 кг за контролната група, получавала плацебо.

По-добрите резултати в групата, пила екстракт от спанак, се дължат на чувството на ситост и потискането на хедонистичния глад. Съвременните обработени храни се разграждат толкова бързо, че хормоните в червата, които изпращат сигнали за ситост в мозъка, не могат да поддържат такова темпо.

Тилакоидите забавят храносмилането и така има време чревните хормони да бъдат освободени и да подадат сигнал на мозъка.

Става дума за използване на времето, което е необходимо, за да смилането храната ни. Няма нищо лошо в храносмилателната ни система, но тя не работи добре с модерната готова храна. На тилакоидите се дължи храносмилането, създавайки ни усещане за ситост. Това означава, че ние сме в състояние да се придържаме към диетата ни без междинни закуски и излишни храни като сладкиши, чипс и подобни, казва Шарлот Ерлансон-Албертсон, професор по медицина и физиологична химия в Университета в Лунд.

Снимка: Dion Hinchcliffe

Ето и видео презентация за проучването за спанака на Университета в Лунд: