Спанак и зеле ежедневно подмладява мозъка с десетилетие

зелена салата

Ежедневното ядене на зеленолистни зеленчуци като спанак или зеле подмладява мозъка с 11 години и предпазва от деменция, изчислиха учените.

Една порция дневно зеленолистни зеленчуци като спанак и зеле спасява от деменция, показва изследване на учени от Чикаго, САЩ.

„Добавянето на ежедневна порция зеленолистни зеленчуци към вашата диета може да бъде прост начин да подпомогнете здравето на мозъка“, каза авторът на изследването Марта Клеър Морис, ScD, хранителен епидемиолог в Медицинския център към университета Rush в Чикаго. „Продължава да има рязко увеличаване на процента на хората с деменция, тъй като броят на най-възрастните възрастови групи продължава да нараства. Критично необходими са ефективни стратегии за предотвратяване на деменция“, подчертава тя.

Резултатите от проучването показват, че хората, които се хранили с по една порция зелени листни зеленчуци всеки ден, са имали по-бавен темп на спад в резултатите при тестовете на паметта и мисловните умения, отколкото хората, които рядко или никога не са ги яли. Резултатите от проучването също така показват, че по-възрастните хора, които ядат поне една порция зеленолистни зеленчуци ежедневно, показват еквивалент на това, че са 11 години по-млади в когнитивно отношение.

Изследователите оценили хранителния режим и умствените способности при 950 възрастни хора в продължение на десет години.

Участниците на средна възраст от 81 години, всеки от които не е страдал от деменция в началото на изследването през 1997 г., били подложени на 19 теста за оценка на тяхната физическа и психическа функция, като в продължение на 10 години отговаряли и на въпроси каква храна и напитки консумират.

Резултатите показват, че тези, които ядат зелени зеленчуци като спанак и зеле веднъж или два пъти дневно показали по-добри когнитивни умения. Учените взели под внимание и други фактори като ниво на образование, спорт и фамилна анамнеза за деменция.

Така експертите установили, че яденето на зеленолистни зеленчуци ежедневно забавя остаряването на мозъка със средно 11 години.

Ползите от зеленолистните зеленчуци, специално спанак и зеле, най-вероятно са свързани с високите нива на витамини и хранителни вещества като витамин К, лутеин, фолиева киселина и бета-каротин.

Изследването е публикувано в специализираното издание American Academy of Neurology на 20 декември 2017 г.

Снимка на зелена салата: Matthias Böckel / Pixabay