Спанак и зеле ежедневно подмладява мозъка с десетилетие

Ежедневното ядене на спанак или зеле подмладява мозъка с 11 г., изчислиха учените.

Една порция дневно зеленолистни зеленчуци като спанак и зеле спасява от деменция, показва ново изследване на учени от Чикаго, САЩ.

Изследователите оценили хранителния режим и умствените способности при 950 възрастни хора в продължение на десет години.

Участниците на средна възраст от 91 години били подложени на 19 теста за оценка на тяхната физическа и психическа функция, като отговаряли и на въпроси каква храна и напитки консумират.

Резултатите показват, че тези, които ядат зелени зеленчуци като спанак и зеле веднъж или два пъти дневно показали по-добри когнитивни умения. Учените взели под внимание и други фактори като ниво на образование, спорт и фамилна анамнеза за деменция.

Така експертите установили, че яденето на зеленолистни зеленчуци ежедневно забавя остаряването на мозъка със средно 11 години, съобщава агенция БГНЕС.

Ползите от зеленолистните зеленчуци, специално спанак и зеле, най-вероятно са свързани с високите нива на витамини и хранителни вещества като витамин К, лутеин, фолиева киселина и бета-каротин.

Снимка: David Wagner