Средиземноморска диета помага срещу диабет


Традиционната средиземноморска диета намалява риска от диабет, като премахва необходимостта да се броят калории или да се отслабва, предаде агенция Ройтерс, цитирана от агенция БТА, като се позовават на резултатите от испанско изследване.

Специалисти от университета на Ровира са наблюдавали над 400 души на възраст между 55 и 80 години.

За всяко от изследваните лица са съществували поне три рискови фактора за развитието на диабет, като например високо кръвно налягане или тютюнопушене.

Участниците в експеримента трябвало да се придържат към следните три типа хранене: традиционна средиземноморска; същата диета, но фокусирана върху набавянето на ненаситени мазнини от ядки, и диета, от която са изключени всички видове мазнини. В нито една от групите участниците не трябвало да ограничават калориите, нито да се упражняват повече.

Анализирайки данните от продължилото четири години изследване, специалистите са установили, че рискът от развитието на диабет е по-малък за участниците, спазвали средиземноморска диета, отколкото за тези, придържали се към диета, от която били изключени всички мазнини.

Традиционната средиземноморска диета е богата на зеленчуци, пълнозърнести продукти, риба и растителни източници на ненаситени мазнини – най-вече зехтин и ядки, и е бедна на червено месо и пълномаслени млечни продукти, припомня actualno.com.

Снимка: Roberto