Средиземноморска диета срещу деменция и инсулт

Придържането към средиземноморска диета е полезна за мозъка, установиха учени.

Британски учени твърдят, че хората, които приемат големи количества пресни плодове и зеленчуци, ядки, риба и зехтин, които са в основата на менюто на полезната средиземноморска диета, намаляват риска от деменция.

Изследването на учението от университета в Ексетър, Великобритания, е първият систематичен преглед на предишни проучвания за ползите от популярната средиземноморска диета за мозъка.

Предишно изследване показа, че диетата противодейства и на генетичен риск от инсулт. Учените анализирали 12 минали проучвания и установили, че в девет от тях придържането към Средиземноморска диета се свързва с по-добри познавателни функции и намален риск от Алцхаймер.

Средиземноморската храна е вкусна и питателна и нашият систематичен преглед на предишни изследвания показва, че тя предпазва застаряващия мозъка, като намалява риска от деменция. Макар връзката между диетата и риска от деменция да не е нова, нашето изследване е първото, което систематично анализира всички съществуващи проучвания, заяви ръководителката на изследването Илиана Лурида, цитирана от агенция БГНЕС.

Снимка: испански ресторант Бодега