Стави не се тренират

бягане

Ставите не модат да се тренират, обяснява водещ български ортопед.

Човешката става не се тренира, заради което не може да се каже, че спортът се отразява благоприятно на ставите. Спортът повлиява положително при подрастващи за изграждането на опорно-двигателният апарат, но не и на ставите.

Мнението изрази в интервю за Дарик един от най-добрите ортопеди в България доц. Антони Георгиев, който завежда Клиниката по артроскопска травматология в столичната болница Софиямед.

Медикът посъветва хората, които спортуват, да намерят равновесието, така че да са удовлетворени от спорта и в същото време да не разрушават своето здраве.

Спортът повлиява положително на организма, когато той расте, за да може да се формира добре опорно-двигателният апарат и не само това, но и да се формира определен тип психика, за която конкуренцията в спорта дава положителен ефект, каза медикът.

За съжаление, става не се тренира и поради тази причина медикът не би казал, че спортът се отразява благоприятно точно на ставите.

Но е много индивидуално, всичко трябва да се дозира, за да може да се получи равновесие между удовлетвореност в спорта и да не се нарушат параметри на здравето. Не говоря само за стави, но и за сърцето и други системи на организма, което не важи за професионалния спорт. Всички ние имаме увреди от това, че практикуваме дадена професия. Това са хора, които знаят добре, че ще имат някакви последствия от натоварванията, но те са го решили, каза Георгиев.

Не забравяйте, че спортът е здраве и настроение! Zdraven.bg поздравява всички със специална селекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува:

Снимка: Крис Хънкелер