Хапването на стафиди носи повече енергия и здраве, твърдят експерти.
Сухите гроздови зрънца, известни като стафиди, съдържат само 23% вода и са изключително богати на калий, магнезий, цинк, мед, калций, желязо, витамин A и комплекс витамини B.
Лекарите препоръчват да се ядат по-често стафиди, тъй като те имат нисък гликемичен индекс, съдържат фибри и антиоксиданти, т.е. фактори, които допринасят за контрола на кръвната захар.
Изключително важно е да се поддържа нормално ниво на хемоглобин, за да бъдат сведени до минимум рисковете за сърцето и кръвоносните съдове. Освен това стафидите имат висока енергийна стойност.
Предимство е, че полезните стафиди никога не се развалят и могат да се използват като добавка към кисело мляко или мюсли за закуска.
Но учените отбелязват, че стафидите съдържат доста калории, главно заради голямата концентрация на фруктоза.
Резултатите от най-новите изследвания показват, че ако се консумират най-малко три пъти седмично , могат значително да намалят кръвното налягане.
Снимка на стафиди в чиния: Nicolas Nursinghdass / Pixabay