Страдането от късогледство става масово

Публикувано на 25. Mar, 2015 от в Зрение

1/3 от населението на света ще бъде късогледо до края на десетилетието, предупреждават експерти.

Страдането от късогледство става масово и една трета от световното население ще бъде късогледо до края на десетилетието, прогнозират специалисти. В САЩ над 40% от жителите носят очила.

Миопията обикновено може да се лекува с очила, контактни лещи или операции.

Късогледите хора страдат от по-голям риск да развият глаукома или катаракта, предупреждават още лекарите, които се чудят за причината за нарастващия брой на късогледите хора в световен мащаб.

Според учените една от причините е това, че прекарваме дълго време в затворено пространство. Друго изследване пък доказа, че ДНК-то също влияе на зрението.

Любопитно е, че в Източна Азия късогледството се свърза с нивото на образование, пише агенция БГНЕС.

В Китай почти 90% тийнейджърите и младите хора са късогледи в сравнение с 10-20% преди 60 години. Това учените обясняват с факта, че един 25-годишен ученик прекарва средно 15 часа седмично в писане на домашни.

Миналата година германските учени установили, че студентите, които прекарват повече време над учебниците, по-често страдат от късогледство в сравнение със съучениците си, които избягват да влизат на лекции и не залягат над уроците.

Снимка: Азра Абертиш

Етикети: , , , , ,

Този сайт използва „бисквитки“ от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за ползването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на „бисквитки“.