Сурови ядки стабилизират кръвната захар на диабетиците


ядки

Суровите ядки на диабетиците да контролират заболяването.

Шепа сурови ядки дневно стабилизира кръвната захар на хората с диабет тип 2.

Само 75 гр микс от различни сурови ядки дневно значително подобряват контрола на кръвната захар, установиха учени от университета на Торонто в Канада.

Ядките намаляват също така лошия холестерол, както и нивата на протеина APO-B, свързан с болестите на сърцето.

Изследователите смятат, че техните открития подчертават значението на приема на ненаситени мазнини и малко въглехидрати за контрола на диабет тип 2.

Учените са работили със 117 пациенти с диабет тип 2, пиещи лекарства за намаляване на нивата на кръвната захар. Те са ги разделили на три групи. Едните са получавали всеки ден смесени ядки, другите по три пълнозърнести мъфина, а останалите са яли по половин порция и от двете храни.

Общите калории за деня били приблизително еднакви в трите групи. Експериментът продължил три месеца. Нивата на кръвната глюкоза на участниците били проверявани на всеки две седмици.

Миксът от ядки основно съдържал неосолени и предимно сурови бадеми, шам фъстъци, орехи, пекани, лешници, кашу и макадами.

Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание Diabetologia.

Снимка на сурови ядки – орехи и бадеми: Марко Верх