Съвети при избор на добро кисело мляко

Ето няколко изключително полезни съвета при избор на добро кисело мляко, пълно със здравни ползи.

Киселото мляко се смята за една от храните с най-голяма хранителна стойност и с големи ползи за здравето.

Тази полезна храна обаче лесно може да се превърне в нездравословно закуска, предупреждава grreporter.info и дава няколко полезни съвета за избор на добро кисело мляко.

Дори и да пропуснете очевидните вредни избори като кисело мляко с натрошени бисквитки или карамелен сироп, има видове кисело мляко, пълни със захар и калории.

Предпочитайте обикновеното кисело мляко

За приготвянето на кисело мляко са необходими само прясно мляко и две живи бактерии (Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus), които превръщат прясното мляко в кисело. От там нататък може да се добавят много съставки, които му придават вкус- захар или някакъв плод. Избягвайте продукти, които имат много добавки, чиито имена дори се затруднявате да произнесете или не сте очаквали да видите в киселото мляко- като хидрогенизирани мазнини или изкуствени подсладители.

Търсете добрите бактерии

Пробиотиците – добрите бактерии – са подобни на бактериите, които живеят в храносмилателната ни система и са основни съставки на киселото мляко. Доказано е, че те подпомагат храносмилането и здравето на червата. Но парадоксално, не се съдържат във всички продавани кисели млека. Някои компании подлагат киселото мляко на термична обработка, която убива бактериите- полезни или не- за да направят млякото по-трайно и да намалят суровостта му.

Имайте предвид съдържанието на калций

Киселото мляко е много богат източник на полезния за костите калций, но количеството му е различно при различните марки. Предпочитайте онова, което има поне 15% от препоръчителната дневна доза калций (която за възрастните е 800-1200 мг).

Контролирайте захарта

Опитайте се да намалите захарта! Не се уповавайте само на написаното на етикетите. Киселото мляко съдържа определен процент естествена млечна захар, известна като лактоза и съдържанието на захар, указано на етикета включва както естествената, така и добавената захар. Избягвайте продуктите, при които захарта е първата или втората съставка.

Внимание за изкуствено добавени плодове

Най-доброто, което можете да направите е да добавите вие пресни плодове към обикновено кисело мляко. Ако все пак си купите готово кисело мляко с плодове, проверете съставките и избягвайте млека с добавени захари. Възможно е киселото мляко да съдържа само смес от захар и оцветител, или натурален сок.

Не се бойте от мазнините

Ако изберете обезмаслено мляко- може да намалите калориите и наситените мазнини. Но, „обезмаслено” не значи винаги ниско калорично,тъй като много обезмаслени млека имат много захар. Предпочитайте онези, които получават по-голямата част от сладостта си от истински плодове или опитайте да добавите една лъжица мед към обикновено обезмаслено мляко.

Ако предпочитате вкуса на кисело мляко с по-високо съдържание на мазнини, можете да изберете такова с 1% или 2% масленост. Новите данни показват, че наситените мазнини в млечните продукти може да не са чак толкова лоши. Например, проучване от 2011 на университета Браун в САЩ показва, че потреблението на млечни продукти не е свързано с опасността от сърдечна недостатъчност, вероятно защото има и други защитни хранителни съставки, които уравновесяват последиците от наситените мазнини.

Четете етикетите внимателно

За щастие, лесно можете да видите дали киселото мляко съдържа допълнително пробиотици, тъй като това е описано на етикетите. Има и кисели млека с допълнително добавени живи микроорганизми, за да се увеличи полезността им. Проучването на пробиотиците все още е в развитие. Едно кисело мляко, което съдържа повече пробиотици не е непременно най-доброто.

За доброто настроение на всички читатели Zdraven.bg поздравява със специална селекция с песни за мляко:

Снимка: Zdraven.bg