Съдържа ли българското кисело мляко Lactobacillus bulgaricus?

Съдържа ли всъщност българското кисело мляко Lactobacillus bulgaricus?

В милата ни родина, както министърът на земеделието обяви през изминалата седмица, родните търговци ни продават сирене, кашкавал и други млечни продукти, произведени от фирми, които слагат заместители от друг произход, вместо животински.

Бездейното ни правителство така и не забрани, нито наказа тези производители, а само обяви на обществеността списък от български фирми, които произвеждат неистински сирене и кашкавал, но обявили този факт на етикета си. И тъй като правителството няма да изтегли от пазара тези продукти, поне да внимаваме какво купуваме.

Наскоро блогърката missby направи собствен експеримент с друг, световноизвестен български продукт – българското кисело мляко. Резултатите от нейното изследване можете да прочете в статията й “Експеримент със 7 вида българско кисело мляко“.

На всички вас предлагам пък резултатите от друго изследване, това на Българската национална асоциация на потребители, която провела научен експеримент, кои кисели млека на нашия пазар по колко живи клетки Lactobacillus bulgaricus съдържат.

Както от асоциацията съобщават, в някои от тестваните млека се наблюдава ниско количество на КОЕ, т.е. има малко живи клетки. Това може да се дължи на заквасване със закваска, в която има малко или липсват съответните бактерии; заквасване с качествена закваска, но последващо елиминиране на живите клетки при обработката на млякото преди пускане на пазара или на съдържание на пълнители, консерванти и други химикали, които убиват бактериите.

Ето и техните фоциални резултати от лабораторния тест, като търговските марки са сортирани по брой КОЕ (колонии-образуващи елементи, т.е. реалния брой живи бактерии). Само първите три са в норма.

Марка мляко – Брой живи клекти в 1 грам Lactobacillus bulgaricus 10^5:
Топ-милк – 9,500.0
Герма – 9,500.0
На дядо от село – 9,500.0
Пършевица – 4,500.0
Елби натурално – 4,500.0
Верея – 1,500.0
Бор Чвор – 950.0
Елена – 950.0
Родопея – 250.0
Аида – 95.0
FF вкус – 45.0
Добруджанско – 25.0
Danon – 4.5
На баба (друга марка на Danon) – 2.5

Както се вижда доказано – силно рекламираните млека на Danon съдържат около 2-4 хиляди пъти по-малко живи клетки Lactobacillus bulgaricus от нормата, но и всички ние знаем отдавна, че тези млека на Danon никога не вкисват, нито имат вкус на българско мляко, а и не познавам никой от приятели и познати, който да си купува техни продукти, напатили се след опити за заскасяване.

Автор: Маргарита, Zdraven.bg. Снимка: Zdraven.bg