Създадоха лек срещу рак на панкреаса

Публикувано на 11. Sep, 2016 от в Рак

лаборатория

Британска лаборатория разработи нов препарат срещу рак на панкреаса.

Изследователи от Лондонския университет във Великобритания разработиха препарат, който кара имунната система на човека да се бори с тежка форма на рак на панкреаса, който е смъртоносен в 100 процента от случаите досега.

Лекарството няма странични ефекти и удължава живота на пациентите, пише британския вестник Guardian, цитиран от агунция БГНЕС. Генетичната панацея от рака на панкреаса е излекувала мишки.

В изпитанията на препарата IMM-101 са участвали 110 души. При това в 85% от случаите ракът на пациентите бил с метастази – в най-агресивния стадий на болестта. Болните, които минали обичайните химиотерапия, живеели средно 4,4 месеца. На онези пациенти обаче, които вземали IMM-101, животът се удължавал минимум със 7 месеца, а в някои случаи и над година.

Препаратът IMM-101 активизира така имунната система, че лимфоцитите атакуват само дефектните клетки, а не и здравите, както се случва при другите методи. Така лекуваните пациенти не губят трудоспособност.

Но някои специалисти посочват, че новият препарат удължава живота на болните, но незначително, макар че в отделни случаи това удължаване може да обхваща няколко години.

За цялостното доказване на ефективността му са необходими допълнителни изследвания, подчертават учените.

Снимка: National Cancer Institute

Етикети: , , , , , , , ,

error: Content is protected !!
Този сайт използва „бисквитки“ от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за ползването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на „бисквитки“.