Създадоха супер хапче от ликопен

Учените създадоха супер хапче от ликопен, който се съдържа в червените домати.

Супер хапче, създадено на основата на ликопен, който се съдържа в доматите, може да се окаже ключът към дълголетие и побеждаването на болести като артрит, диабет, сърдечно заболяване и дори рак.

Британски учени смятат, че лекарството засилва здравословните свойства на Средиземноморската диета. То не само помага за отпушването на артериите, но и има потенциала да намали риска от инсулт, сърдечен удар и да се бори с редица животозастрашаващи заболявания.

Хапчето, наречено Атеронон, съдържа антиоксиданта ликопен, намиращ се в кожата на зрелите домати. Предишни изследвания установиха, че той понижава холестерола, благодарение на способността си да топи мазнини. Новото проучване на учени от Кеймбриджкия университет показа, че хапчето засилва и ефективността на кръвоносните съдове, подобрява кръвообращението и омекотява втвърдяващите се с възрастта артерии.

Иън Уилкинсън, директор на отдела за клинични изследвания към университета заяви: “Смятаме, че тези резултати са добра новина и потенциално са много значими, но се нуждаем от още изследвания, за да видим дали това означава по-малко сърдечни удари и инсулти“.

Доматеното хапче ще съдържа нова версия на променена съставка на съединението ликопен, която лесно се усвоява в кръвта до нива, които значително надвишават достигнатите по природен път чрез Средиземноморската диета. Първоначалните резултати показват, че лекарството може да спре увреждането на втвърдените артерии, като увеличава притока на кръв и подобрява еластичността на кръвоносните съдове с до 50%.

За целите на двумесечното изследване били избрани 36 пациенти със сърдечно заболяване. Те били на средна възраст 67 години и вече приемали статини за понижаване на холестерола. До момента не беше открит начин за подобряване на природно бавното усвояване на веществото ликопен от организма, подчертава агенция БГНЕС.

Лекарството Атеронон значително подобрява функционирането на ендотела – слой клетки, покриващи вътрешната повърхност на кръвоносните съдове. Увеличаването на нивата на ликопен в кръвта засилва чувствителността на ендотела към азотния оксид, газа, който води до разширяване на кръвоносните съдове, и по този начин подобрява притока на кръв. Ако същите резултати бъдат доказани при повече пациенти, хапчето може да се окаже ефективна алтернатива на статините.

Снимка: M Nota