Създадоха чип, който следи подробно здравето

Публикувано на 28. Jul, 2013 от в Любопитно

Японски специалисти създадоха свръхтънък чип, който може да следи за доброто ни здраве.

Високотехнологичният чип ще може да следи многобройни показатели, като телесна температура, кръвно налягане, движенията на мускулите и пулса.

Японски учени разработиха свръхтънък чип, който може да бъде имплантиран върху човешкото тяло, за да следи физическото му състояние, предадоха агенциите Франс прес и БТА.

Интегралната схема е под формата на тънко фолио, което е много леко и гъвкаво. Чипът продължава да работи, дори при разтегляне или намачкване.

Според изследователите от университета в Токио, автори на разработката, този чип ще може да следи многобройни показатели, като телесна температура, кръвно налягане, движенията на мускулите и пулса.

На базата на чипа може да бъде разработен и тактилен сензор, който ще позволи на хора с увреждания да задействат уреди чрез уста или с други части на тялото си.

Чипът може да бъде закрепен към всякакви повърхности и той не ограничава движенията на човека, на когото е поставен, обясни ръководителят на екипа проф.Такао Сомея, чиято разработка беше публикувана в научното списание Nature, цитира vesti.bg.

Дебелината на новия чип е само 2 микрометъра. Той е 30 пъти по-тънък от обикновен лист хартия. Интегралната схема работи и в солена среда, устойчива е на пот и може да бъде имплантирана и вътре в човешкото тяло.

Снимка: Mr. T in DC

Етикети: , , ,

Този сайт използва „бисквитки“ от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за ползването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на „бисквитки“.