Съставка в зехтин унищожава ракови клетки

зехтин

Съставка, открита в зехтин, може да унищожи ракови клетки, обявиха американски учени.

Съставка в екстра върджин зехтин е в състояние да унищожи за минути разнообразие от ракови клетки, без да засяга здравите, сочат резултатите от американско изследване.

Учените знаят, че съставката олеокантал има свойството да унищожава ракови клетки, като същевременно не засяга здравите, но досега не са били наясно как точно протича процесът.

Авторите на настоящото проучване от университета Рътгърс в САЩ са допускали, че съединението се прицелва в ключов протеин в раковите клетки, който предизвиква програмирана клетъчна смърт, известна като апоптоза, и са решили да тестват хипотезата си.

Прилагайки олеокантал върху ракови клетки, учените с изненада са установили колко бързо ги унищожава съединението – за 30 до 60 минути. За сравнение – ефектът от програмираната клетъчна смърт се проявава след 16 до 24 часа. Откритието накарало специалистите да допуснат, че и други фактори играят роля в разрушаването и смъртта на раковите клетки.

Изследователите са установили, че собствените ензими на клетките ги убиват. Оказало се, че олеоканталът пробива секреторните мехурчета на раковите клетки – контейнерите, складиращи клетъчните отпадъци. В резултат на пробива се изливат ензими, които причиняват клетъчната смърт. Това е все едно да отприщиш ада, казва Пол Бреслин от изследователския екип.

Същевременно съединението не вреди на здравите клетки, само ги “приспива” временно като спира за около 24 часа жизнените им цикли.

Следващата цел на специалистите ще бъде да тестват ефекта от олеокантала върху ракови клетки в живи организми. Изследователите искат да разберат също защо раковите клетки са по-чувствителни към съединението от нормалните клетки.

Резултатите от проучването публикувани в специализираното издание Molecular and Cellular Oncology на 23 януари 2015 г.

Снимка на зехтин в колба: Daniel Cukier