Танго облекчава симптомите на Паркинсон

Танцуването на танго и ирландски танци облекчава симптомите на болестта на Паркинсон.

Ново изследване показва, че след играенето на танго или ирландски танци два пъти седмично пациентите с Паркинсон могат да извършват физическа дейност, на която не били способни, след като развили заболяването.

Последиците от танците върху заболяването се изследват в редица центрове, включително университета в Саутхемптън, Великобритания.

Хората с болестта на Паркинсон страдат от постепенна загуба на нервни клетки в част на мозъка, наречена субстанция негра. Това води до намаляване на нивата на веществото допамин в мозъка. Допаминът играе ключова роля в регулирането на движението на тялото и намаляване на нивата му причинява неволно треперене, втвърдяване на мускулите и забавяне на физическите движения. За момента няма лек срещу болестта на Паркинсон, но съществуват множество лекарства за контролиране на симптомите, подчертава агенция БГНЕС. Обръщането и ходенето назад затруднява най-много болните.

За целите на изследването на Вашингтонския университет болни от Паркинсон пациенти танцували танго два пъти в седмицата по един час. Резултатите показват, че до края на едногодишното изследване значително се подобрил балансът и мобилността на тези пациенти в сравнение с други, които правели конвенционални упражнения.

Друго изследване на Калифорнийския университет проследило движението на очите по време на танците. Хората с Паркинсон могат да изпитват затруднения с координацията на движенията на очите си и изследователите смятат, че музиката и движенията, свързани с танците, помагат на мозъка да възстанови баланса и да се справи с проблемите с движението.

Трето изследване на университета в Лимерик установило, че пациентите, които практикували традиционни ирландски танци, падали по-рядко и били по-мобилни след редовни уроци по танци. Благотворното влияние вероятно се дължи на натоварването, бързия ритъм на ирландската музика и общуването по време на груповите танци.

Снимка: Prayitno

Zdraven.bg представя за доброто настроение на всички специална селекция с песни с видеоклипове с танцови дуели: