Тест разкрива дали млякото е от пасла крава




крави
крави

Тестът, разработен от германски учени, позволява да се разбере с какво е хранена кравата – в био среда или с химия.

Германският тест показва дали млякото е от крава, която е пасла, или е от такава, хранена с комбиниран фураж.

Млякото от крави, отглеждани в естествени условия, се различава от онова, което дават животните, хранени с комбиниран фураж.

В частност става дума за продуктите на гликиране. Именно те са маркер в теста за определяне произхода на млякото – метод, разработен от учени от Техническия университет в Дрезден, Германия.

Това съобщава сайтът bioökonomie.de, проект на германското Федерално министерство на образованието и науката, цитиран от bgfermer.bg.

Продуктите на гликирането се образуват по време на реакцията между захари и белтъчини при термичната обработка на комбинираните фуражи.

Кравите, отглеждани пасищно в екологична био среда, получават предимно храна, която не подлежи на подгряване като трева, силаж и др. Затова продуктите на гликирането в млякото им са много по-малко.

Новият метод за анализ на био млякото вече е патентован от учените от Дрезден и е представен от тях в края на март 2017 г. по време на конференция в Хале, Германия.

Резултатите са публикувани в специализираното издание Journal Of Agricultural And Food Chemistry през май 2016 г.

Снимка: Лоз Пайкок