Тиквата е сред най-полезните храни

Публикувано на 01. Nov, 2016 от в Зрение, Сърце и кръвно, Храни

тиква

Изключително богата н аполезни вещества и бедна на калории, тиквата е високо в класацията на най-полезните храни.

Тиквата е една от най-полезните храни – тя е диетична, помага на очите, сърцето и кожата, съдържа много антиоксиданти и витамини, повишава настроението.

Тиквата съдържа малко калории, а вкусът й е отличен. Тя е много засищаща, защото съдържа много фибри и затова е отлична за всички, спазващи диета, обясни диетоложката Касандра Барнс, цитирана от агенция БТА. Можете да опитате и диета с тиква.

Тъй като е богата на бета-каротин, който се преобразува във витамин А, а след това в ретинол, тя е много полезна за очите и забавя дегенеративните очни заболявания.

Една чаша нарязана тиква осигурява дневната препоръчвана доза от витамин А. Бета-каротинът и другите каротиноиди в тиквата са много важни и за здравината на кожата. Антиоксидантите в тиквата и семките й имат защитен ефект за цялото тяло, включително за сърцето и кръвоносните съдове. Фибрите помагат за сваляне на холестерола.

За максимален ефект, след като свърши сезонът на тиквата, може да поръсваме салатите си с белени тиквени семки. Витамин А и витамин С, които са в изобилие в тиквата, са много важни за здравата имунна система. Затова тя е отлично средство срещу вирусите в есенно-зимния сезон.

В олиото от тиквени семки пък има много гама-токоферол – форма на витамин Е. Този антиоксидант намалява възпалението и предпазва от някои видове рак.

Елементът магнезий в тиквата е като транквилант и може да намали проявата на депресивни симптоми. Тиквените семки са един от най-добрите му източници, подчерта още Касандра Барнс.

Снимка: Дарън Хестър

Етикети: , , , , , , , , , , , , ,

error: Content is protected !!
Този сайт използва „бисквитки“ от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за ползването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на „бисквитки“.