Тиква за здраве и красота




тиква

Хапването на тиква ни носи здраве и красота.

Тиквата притежава ценни хранителни свойства, поради което има широка употреба в храненето. Полезната тиква е диетична храна, която много лесно се усвоява от организма, а това я прави особено нужна при оздравяващи, както и при хора в напреднала възраст.

Тиквата съдържа 11-16% сухо вещество, от които средно захари 6,17-9.45%, като в някои сортове захарта достига до 15%, мазнините – 0,13%, азотните вещества – 0,8%, целулозата – около 1%.

В тиквите има също минерални вещества – калий, натрий, магнезий, фосфор, желязо, мед, кобалт и др. Тиквите съдържат също витамин C, витамин PP, витамин B2, витамин B1, каротин (провитамин A). Мускатната тиква е по-богат източник на каротин и от морковите, пише lekar.bg.

По хранителност тиквите почти се изравняват с картофите. Препоръчват се в медицината като пикочогонно средство, тиквените семки – като противоглистно, и при лечебното хранене при заболявания на сърдечно-съдовата система, най-вече, когато болестта е съпроводена с отоци.

Хранене с тиква се препоръчва се при заболявания на черния дроб и на жлъчния мехур. Особено ценни са тиквите с оранжева и с ярко жълта месеста част, защото те са по-богати на каротин.

Снимка: Shaun W