Седмична консумация на тлъста риба помага срещу артрит. Причината се крие в по-голямото съдържание на омега-3 мастни киселини в тлъстите риби.
Консумирането веднъж седмично на тлъста риба от рода на сьомга, паламуд и скумрия намаляват с 52% риска от ревматоиден артрит, установи шведско проучване, цитирано от в-к Guardian.
Същият ефект се постига и при яденето четири пъти седмично на по-малко мазни риби като треска и писия, подчертава агенция БТА.
Причината за тази разлика е в по-голямото съдържание на омега-3 мастни киселини в тлъстите риби.
Консумирането дори на една порция седмично на каквато и да било риба в продължение на 10 години води до 29% намаление на риска от развитие на артрит.
Жените на средна и в напреднала възраст са с най-голям риск от заболяване от ревматоиден артрит.
Шведското проучване, осъществено от института Каролинска в Стокхолм, обхванало 32 хиляди жени, родени между 1914 и 1948 година. Те попълвали обширни въпросници за хранителния си режим през 1987 година и през 1997 година. През този период 205 от изследваните развили ревматоиден артрит.
От анализираните данни станало видно, че жените с висок прием на омега-3 мастни киселини се оказали с 52% по-нисък риск от развиването на ревматоиден артрит.
Болестта артрит представлява хронично възпаление, което предизвиква болка и подуване на ставите.
Снимка: испански ресторант Бодега