Учени: Кучето разбира какво му се говори

куче

Кучетата разбират човешките думи.

Учени доказаха факт, който повечето собственици на кучета знаят – най-добрият приятел на човека разбира всичко, което му се казва.

Експерти в Будапеща, Унгария, записали мозъчната дейност на кучета и установили, че когато чуят думи като Добро момче или Браво, четириногите реагират по-силно, отколкото на реплики като Няма значение или НЕ.

Кучетата реагирали доста емоционално на нежен и любвеобилен тон на човешкия глас, обобщава резултатите от изследванията британското издание Telegraph.

Ние, хората, обичаме да говорим с кучета, наричаме ги по имена, хвалят ги, скараме ги, но малко се знае за това как кучетата тълкуват думите, казва водещият изследовател д-р Атила Андикс от катедрата по етология към университета Ейотвьос Лоранд в Будапеща.

Много хора биха предложили, че кучетата се интересуват от тона ни при говорене, но това, което казваме, може да не е толкова важно за тях. Решихме да погледнем в мозъка им. Обучихме кучетата да лежат неподвижно. Оставяме ги да слушат речта на своите треньори. Кучетата понякога чуват хвалебствени думи и други по различни поводи, чуват хвалебствени думи в нехвалителна интонация. Тествахме за мозъчни региони, които реагират различно на думите, обяснява ученият.

Резултатите показаха нещо много интересно. Кучетата се интересуват от това, което казваме и как го казваме, а механизмът е много подобен на този при хората. Кучетата могат също така да разделят значението на думата и интонацията на думите, разкрива той.

Изследователите обучили 13 кучета да лежат неподвижно в ЯМР скенер, така че мозъкът им да може да бъде наблюдаван, докато слушали записи на техните треньори, изричащи различни фрази, като „Добре направено“, „умно“ и „добро момче“. Фразите били казани с подходящ или неподходящ тон.

Кучетата чуваха хвалебствени думи в положителна интонацията, похвални думи в неутрална интонация, а също и неутрално свързани думи, безсмислени за тях, в хвалещи и неутрални интонации, каза докторантът Анна Габор, един от авторите на изследването. Потърсихме области в мозъка, които правеха разграничения между смислени и безсмислени думи или между възхваляващи и нехвалещи интонации, обясни тя.

Снимките на мозъка показаха, че кучетата предпочитат да използват лявото си полукълбо, за да обработят смислени, но не и безсмислени думи.

Въпреки това, кучетата активират мозъчната област на дясно полукълбо, за да разделят изречените думи с хвалебствена и нехвалебствена интонация.

Екипът откри също, че похвалата активизира центъра на удоволствието на кучетата – мозъчният регион, който реагира на всякакви приятни стимули, като храна, секс, домашни любимци или музика при хората. Най-важното е, че центърът на удоволствоето е активен само когато кучетата чуват хвалебствени думи в хвалебна интонация.

Оказа се, че когато хвалим кучето, се активира центъра на удоволствието в мозъка им, само ако и значението на думата, и интонацията възхваляват, добави д-р Андикс.

Така кучетата не само разграничават какво казваме и как го казваме, но и могат да комбинират двете за правилно тълкуване на това, което тези думи наистина значат. Отново това е много подобно на това, което правят човешките мозъци, пояснява той.

Използването на думи може да е човешко изобретение, но сега виждаме, че невронните връзки, използвани за обработката им, не са уникално човешки, разказва ученият.

Проучването е първото по рода си, което изследва как мозъците на кучетата обработват речта на човек.

Резултатите от експериментите с кучета на унгарските учени са публикувани в септемврийското издание на Science.

Снимка на куче: Ранди Робертсон