Фалшивото сирене в българските магазини

сирене

Проверките разкриват, че българския пазар е залят с фалшиво сирене.

Традиционният за българската трапеза продукт бяло саламурено сирене има освен приятен вкус и дузини здравни ползи. Хапването на сирене засилва имунитета, подмладява кожата и разкрасява, заздравява зъбите и костите.

Масова практика се оказа пробутването на сирене с примеси с българските магазини. Това официално не е незаконно в България, стига това да е обявено на етикета.

Така или иначе дори Българската агенция по безопасност на храните (БАХБ) и да открие фалшиво сирене, което се продава негрегламентирано в магазинната ни мрежа, никога не обявява нарушителите, които ако се глобят, то наложената по закон санкция е 500 лв. През май 2016 г. БАХБ обяви, че открила 8 производители, практикуващи нерегламентирано вложени немлечни мазнини в сирене с общо количество на засегнатите партиди над 7 тона, чиито имена обаче строго се укриват.

Масовите медии също си мълчат, оправдавайки се с Етичния кодекс на българските медии, защото проучванията не били техни и респективно проверени от тези медии или че н ебиват да споменават търговски марки, без да е платено за реклама.

Българската неправителствена асоциация Активни потребители в периода април-май 2016 г. извърши тест на различни марки краве сирене, което се предлага в големите хранителни вериги и обяви стряскащи за всички нас резултати, но отричани от БАХБ и самите производители, защото не признават лабораторните изследвания.

Активни потребители откриват нередности в над 70% от проверените продукти, наречени краве сирене. От проверените и изледване 36 продукта само в 8 няма отклонения при нито един от наблюдаваните показатели. Такива са (заб: подредени по азбучен ред на марка – производител):

Верея на Обединена млечна компания АД, Пловдив
Карловско на Ем Джей Дериз ЕООД
Маджаров на Димитър Маджаров-2 ЕООД
Пършевица на Зоров-91 ООД, Враца
Billa, произведено за Билла България ЕООД
Frezco и Lacrima на ЛодисИнвест ЕООД, клон Пазарджик
LB Bulgaricum на Ел Би Булгарикум ЕАД, Видин

При 26 от проверените 36 марки зрелостта на сиренето е под 12,6%, а според БДС 15:2010, степента на зрялост за сиренето трябва да е не по-малко от 14,0%, защото неузрялото сирене е с по-ниска хранителна стойност и може да съдържа и вредни микроорганизми.

Наличие на немлечни мазнини Активни потребители откриват при 6 от 36-те продукта. В един от тях чуждите мазнини са 100%, което означава че това е продукт на инженерната химия, в който млякото напълно отсъства, съобщава организацията. Това са марките: насипно – Дъга, насипно – Здравец, насипно – Старопланинско, насипно – Тракия, насипно – СВА и насипно – Женски пазар, като млякото е било заменено най-вече от палмово масло.

Освен традиционни в практиката за производство на фалшиво сирене българските производители вече са започнали да влагат масово новия ензим трансглутаминаза, който е известен на жаргон в хранителната индустрия като лепило за месо. Това вещество обаче не е забранено в България и може да се влага в хранителни продукти, но засега няма достатъчно лабораторни изследвания как влияе върху здравето на хората, обяви управителят на Центъра за биология на храните Сергей Иванов. Подозираме и сме почти сигурни, че ензимът е използван при производството на десетина от общо 36-те изследвани сирена, добавя той.

Според Българският държавен стандарт (БДС), който над четрърт век вече не е задължителен в България, но още съществува и сега е само препоръчителен за производителите, съдържанието на вода в сиренето не бива да превишава 54%. На в 19 от изследваните сирена съдържат над 59%, а при три от тях е над 65%. Лабораторните изледвания на Активни потребители през годините показват, че през 2005 г. напр. нито един продукт не е съдържал повече от 55% вода, през 2008 г. са регистрирани над 60% вода в 3 от 21 марки, а през 2016 г. вече във всеки втори продукт, обявен за бяло сирене.

Данните от проучването на Активни потребители поставят съмнение, макар и по косвен път, че при производството на някои марки се влага сухо мляко, защото сухото мляко е силно обезмаслено, стойностите на общите мазнини в сирене произведено със сухо мляко са много ниски, а водното съдържание е над 60%.

Представяме и нагледно в таблици резултатите от теста за сирене, извършен от Активни потребители през април-май 2016 г.:
тест сирене


тест сирене
тест сирене

Снимки: истинско гръцко сирене: Клеархос Капоутсис; таблици: Активни потребители