Фармацевти продават незаконно антивирусни препарати за свински грип без рецепта

Само за седмица случаите на грип и остри респираторни заболявания са се увеличили с около 4500, съобщават от Министерство на здравеопазването. 260 на 10 000 души са заболелите в страната от новия грипен вирус към момента.

Същевременно аптеките масово продават антивирусните препарати за лечение на A / H1N1 без рецепта, показа проверка на изпълнителната агенция по лекарствата.

В столична аптека фармацевт продаде препарата Реленца на инспектор от агенцията, без да поиска рецепта и без да му издаде касова бележка. И днес в аптечната мрежа не можеше да се намери медикамента Тамифлу, уточнява dariknews.bg.

Инспекторите по агенцията по лекарствата без проблем си закупиха антивирусния препарат Реленца, без да предоставят рецепта на фармацевта. Собственикът на аптеката не пожела да коментира защо извършва това нарушение, но ето каква беше първата му реакция: Всички проверяващи, като влезнат се правят на много страшни.
Ние не се правим на страшни, просто ни е неприятно, когато има нарушение, на какво да се усмихнем?“, попитаха инспекторите. „Продадохте Реленца-та без да поискате рецепта, значи няма какво да говорим“.

Глобата, която ще трябва да плати собственикът на аптеката, е от 1000 до 3000 лева. Продажбата на лекарства без рецепта поставя в риск здравето на хората, които ги купуват, обясни Светлин Спиров, инспектор от агенцията: “Колегата в качеството му на гражданин си го закупи. Не му бяха дадени никакви указния как да го прилага. Именно това е целта и да предпазим населението от опасността от самолечение. Приемаме, че е масова практика, доста често се случва“.

Снимка: sxc.hu