Херингата е най-добрата риба за зимата

риба херинга

През зимния сезон е най-полезна рибата херинга, твърдят учените.

През зимата много хора инстинктивно посягат към мазната храна, за да компенсират загубата на енергия. Учените установили, че за тази цел най-полезна е рибата херинга, която съдържа полезни мастни киселини, които подобряват жизнените функции на организма.

Група шведски учени от Технологичния университет в Гьотеборг, ръководени от Хелън Линквист, открили, че херингата има много полезни свойства. Този вид риба защитава от атеросклероза и предпазва сърдечно-съдовата система.

В изследването участват група доброволци, които се хранили със 150 грама филе от херинга пет пъти седмично. Специалистите внимателно наблюдавали здравето им и установили, че ефектите са изключително благоприятни за организма.

Редовната консумация на херинга помага да намалите лошия холестерол и заздравява стените на кръвоносните съдове. Това означава значително намаляване на риска от сърдечни проблеми и атеросклероза.

Резултатите от проучването са публикувани в библиотеката на Университета на Гьотеборг, както и в специализираното издание на Университета Оксфорд, Англия, Acta Physiologica през юни 2009 г.

Херингата също е богата на йод, калций, цинк, магнезий. Маслото от херинга намалява размера на мастните клетки, което от своя страна намалява риска от заболявания като диабет тип II. Херингата съдържа никотинова киселина, както и витамин D, които са изключително важни за укрепване на костите, както и за нервната система.

Според специалистите месото от херинга може да замени някои от най-скъпите риби като сьомгата. Херингата е почти толкова полезна, а заради достъпната цена може да се яде всеки ден, пише агенция БГНЕС.

Снимка на ястие от херинга: Skånska Matupplevelser